Update

Amerikaanse tandarts betreurt doden beroemdste leeuw van Zimbabwe

Een foto uit 2012, met de toen tienjarige Cecil op de voorgrond. Beeld afp
Een foto uit 2012, met de toen tienjarige Cecil op de voorgrond.Beeld afp

Een Amerikaanse tandarts die Cecil, de beroemdste leeuw van Zimbabwe, doodschoot, heeft spijt van zijn actie. "Ik wist tot na de jacht niet dat de leeuw die ik neerschoot een bekende, plaatselijke favoriet was met een halsband die deel uitmaakte van een onderzoek."

Kick Hommes

De tandarts, Walter Palmer, zou bijna 50.000 euro hebben betaald voor een vergunning waarmee hij samen met twee gidsen op het dier mocht jagen. "Ik vertrouwde op de expertise van mijn lokale professionele gidsen en dat zij een legale jacht zouden organiseren" , zegt Palmer in een verklaring. "Ik betreur dat het legaal en verantwoordelijk uitvoeren van mijn liefhebberij heeft geleid tot de dood van deze leeuw."

Volgens Zimbabwaanse autoriteiten wordt Palmer vervolgd voor stroperij, maar Palmer zegt nog niets te hebben gehoord van de Amerikaanse of de Zimbabwaanse overheid.

Palmer staat volgens Amerikaanse media bekend als iemand met een voorkeur voor de jacht op groot wild, die voornamelijk met pijl en boog beesten afmaakt. Volgens de New York Times heeft hij op één na alle dieren op de dierenlijst van boogschutterorganisatie Pope en Young gedood. Op die lijst staan onder andere grizzlyberen, poema's en muskusossen.

Inmiddels bereikt de volkswoede tegen de schietgrage tandarts steeds grotere hoogten. Op de stoep van zijn praktijk houdt inmiddels een verzameling knuffelleeuwen de wacht, die daar door tegenstanders van de jacht zijn neergelegd.

Met pijl en boog beschoten
De dertienjarige mannetjesleeuw Cecil werd begin juli uit het nationale park Hwange gelokt. Professionele jagers bonden een prooi achter een auto vast, om zo Cecil in beweging te krijgen. Buiten het park werd de leeuw met pijl en boog beschoten.

Cecil was niet in een keer dood, maar raakte slechts gewond. Hij vluchtte en werd pas veertig uur later weer door de jagers gevonden. Een kogel verloste het dier uit zijn lijden. De daders vilden en onthoofden het dier. Mede door de wreedheid van de daad en het feit dat Cecil bij bezoekers van het nationale park heel bekend was (hij kuierde vaak rustig rond de jeeps van bezoekers), werd de dood van de leeuw wereldnieuws.

In Zimbabwe zijn inmiddels twee verdachten opgepakt. Het gaat om een jager en de eigenaar van het nationale park. Het hoofd van Cecil is nog steeds spoorloos. Mogelijk is die als trofee naar Spanje gestuurd, waar in eerste instantie werd gezocht naar de persoon die de leeuw had omgebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden