Amerikaanse steden flink in de problemen

Philadelphia vrijdagavond. Een vrouw wacht tot zij kan oversteken. Philadelphia is zwaar getroffen door de financiele crisis. (AP)

De burgemeesters van de Amerikaanse steden Philadelphia, Atlanta en Phoenix hebben de Amerikaanse overheid gevraagd een deel van het reddingspakket van 700 miljard dollar beschikbaar te stellen. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CBS News zaterdag.

De drie steden zijn het hardst getroffen door de wereldwijde financiële crisis. Volgens de burgemeesters hebben de steden het geld onder meer nodig om de pensioenen te betalen. Verder willen ze 50 miljard dollar om te investeren in de infrastructuur en leningen te verstrekken aan steden die zelf geen contant geld meer kunnen lenen vanwege de krapte op de kredietmarkten.

Atlanta verwacht dit jaar een tekort van vijftig tot zestig miljoen dollar. Dat heeft tot gevolg dat 4.600 ambtenaren met 10 procent worden gekort op hun salaris en het aantal arbeidsuren per week. De stad neemt voorlopig ook geen mensen meer aan.

Het is overigens niet de eerste bezuinigingsronde. Eerder dit jaar heeft Atlanta 372 werknemers ontslagen en ongeveer negenhonderd arbeidsplaatsen geschrapt.

Philadelphia verwacht dit jaar een tekort van 108 miljoen dollar als gevolg van een afname van het aantal investeringen door het bedrijfsleven. Burgemeester Michael Nutter maakte afgelopen week een reeks bezuinigingsmaatregelen bekend. Er vallen ontslagen onder ambtenaren en er wordt gekort op salarissen. Verder sluit Philadelphia de meeste gemeentelijke zwembaden en een tiental bibliotheken. Volgens Nutter kan het tekort de komende vijf jaar oplopen tot wel een miljard dollar.

Phoenix heeft momenteel het grootste tekort van tenminste 200 miljoen dollar.

De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama omschrijft ondertussen de huidige Amerikaanse economische toestand als een „recessie”. Hij gebruikte het woord zaterdag in een radiotoespraak tot het Amerikaanse volk die ook te horen is op zijn website. Amerikaanse functionarissen hebben het woord recessie tot dusver niet in de mond durven nemen om de huidige situatie te omschrijven.

Obama riep het Congres op snel eerste stappen te nemen in de aanpak van de financiële crisis. Hij wil dat het Congres volgende week alvast fondsen van het reddingsplan vrijmaakt waardoor „banen kunnen worden gecreëerd, de druk op families minder wordt en de economie weer gaat groeien”. Hij waarschuwde dat als het Congres niets onderneemt, hij zijn presidentiële volmachten direct na zijn aantreden op 20 januari zal gebruiken om de economie een stimulans te geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden