Amerikaanse staten klagen regering aan om immigratiebeleid

Kinderen in de VS demonstreren tegen het immigratiebeleid van de regering. Beeld AFP
Kinderen in de VS demonstreren tegen het immigratiebeleid van de regering.Beeld AFP

Zeventien Amerikaanse staten klagen de regering-Trump aan uit protest tegen het in hun ogen 'wrede en onwettige' beleid om immigranten en hun kinderen te scheiden. Trump beëindigde het omstreden beleid vorige week na een storm van kritiek, maar de staten zijn naar eigen zeggen niet onder de indruk.

Ze noemen het decreet dat een einde moet maken aan het uit scheiden van gezinnen 'misleidend' en willen via de rechter bewerkstelligen dat kinderen die momenteel los van hun ouders worden vastgehouden zo snel mogelijk met hen worden herenigd. Asielzoekers toegang weigeren bij de grens mag niet, aldus de rechtszaak, en dat is wel wat de huidige regering doet.

Democratische procureurs-generaal uit Washington, Californië en New York namen het initiatief voor de rechtszaak. In totaal hebben zeventien staten, waaronder ook Massachusetts, Delaware, Iowa, Illinois, Maryland, Minnesota, New Jersey, New Mexico, North Carolina en Oregon zich bij de zaak aangesloten. De aanklacht tegen de regering is ingediend bij een rechtbank in Seattle.

Het besluit om gezinnen die zonder verblijfsvergunning die de zuidelijke grens van de VS oversteken te halen, werd slechts een paar maanden geleden genomen en valt onder een nieuw zero-tolerance-beleid. Dit zou illegale immigranten afschrikken, aldus de regering-Trump, die een harde anti-immigratielijn volgt. Vicepresident Mike Pence waarschuwde asielzoekers onlangs dat zij met hun wens om illegaal de VS binnen te komen 'het leven van hun kinderen op het spel zetten'. 'Als je niet legaal kan komen, kom dan helemaal niet', aldus Pence.

Decreet

Een storm van kritiek kwam op gang toen burgers en politici lucht kregen van het feit dat kinderen apart van hun ouders werden vastgezet. Beelden van jonge kinderen in kooien en geluidsfragmenten van huilende peuters die om hun ouders riepen gingen de wereld over en zorgden voor grote verontwaardiging onder burgers, geestelijk leiders, politici en topmensen uit het zakenleven. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Trump, die het beleid eerst uitgebreid verdedigde, vorige week middels een decreet afkondigde dat kinderen en ouders niet van elkaar mogen worden gescheiden.

Er lijkt nog geen uitvoerbaar plan te zijn gemaakt om 2.300 kinderen die van hun ouders werden gescheiden sinds de invoering van het beleid, medio april, weer met hen te herenigen. De overheid zegt dat 500 kinderen hun ouders inmiddels weer hebben gevonden. Over hereniging staat niets in het decreet van Trump. De kinderen in kwestie wonen ondertussen veelal in noodopvanglocaties, zoals tenten en omgebouwde loodsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden