Amerikaanse Simone Biles grossiert in medailles

Voor de kleine turnster en haar landenploeg lonkt goud op de Olympische Spelen na overmacht op het WK

ELINE VAN SUCHTELEN

Groot turnfenomeen, klein formaat. Simone Biles is minder lang dan de meeste Chinese turnsters maar springt hoger dan wie ook. Slechts 1 meter 45 is ze. Kort en pezig. De 17-jarige Amerikaanse pakte gisteren haar vierde gouden plak op de wereldkampioenschappen turnen in het Zuid-Chinese Nanning. Ze won goud in de landenfinale, op de meerkamp, balk en vloer.

Haar beperkte lengte is goud waard in de turnhal. Hoe kleiner en lichter, des te meer het zwaartepunt aan de bovenkant van het lichaam zit. Daardoor is het makkelijker om te draaien. En dat doet ze dan ook veelvuldig. Biles moet het hebben van haar kracht, waardoor ze sprongen kan maken met een hoge moeilijkheidsgraad. Bij haar afsprong van de balk doet ze een dubbele salto gehurkt met een hele schroef. Ze is één van de weinige turnsters die de techniek onder controle heeft.

Als haar naam wordt omgeroepen, ontbloot Biles haar tanden. De opgekrulde mondboeken moeten doorgaan voor een lach. Na een halve seconde staat haar gezicht weer strak in de plooi. Op het podium dezelfde neplach. Weer een medaille, weer het volkslied. Alles went.

Haar turncarrière begint in de achtertuin bij opa en oma. Omdat haar moeder niet voor haar kan zorgen, wordt ze door haar grootouders geadopteerd. Op haar derde verhuist ze van Houston naar Ohio. Daar ontdekt de kleine doerak op de eerste dag de tuin, met een schommel en een trampoline.

Veertien jaar later maakt ze sier in de turnwereld met haar moeilijke sprongen. Op balk staat ze als een huis. Na acrobatische hoogstandjes op vloer eveneens. Met Biles als krachtpatser en Kyla Ross als elegante turnster hebben de Amerikanen twee wereldtoppers in huis, met wie goud in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro over twee jaar in het verschiet ligt.

Volgens haar coach Aimee Boorman heeft Biles soms geen idee tegen wie ze het opneemt tijdens internationale toernooien. Haar trainster noemt het één van haar kwaliteiten dat ze niet is geïnteresseerd is in haar tegenstanders. Ze turnt voor zichzelf. In de spotlights voelt ze zich op haar best. Voor iedere finale trekt ze een ander pakje aan. Dan glinstert ze in het rood, even later in het roze of paars.

Vorig jaar ging Biles er op de WK in Antwerpen al vandoor met zilver, brons en tweemaal goud. Met haar prolongatie van die titel in Nanning is ze de eerste Amerikaanse vrouw die daarin slaagt sinds Shannon Miller, die in 1993 en 1994 WK-goud pakte op de meerkamp.

Nog één WK medailles verzamelen, volgend jaar in het Schotse Glasgow, en dan wil Biles schitteren tijdens haar debuut op de Olympische Spelen. Het enige waar ze zich nu nog druk om moet maken, is haar lengte. Een groeispurt vlak voor Rio zou zomaar roet in het eten kunnen gooien.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden