Amerikaanse schrijver Joe McGinniss (71) overleden

Joe McGinniss in 2010. Beeld ap
Joe McGinniss in 2010.Beeld ap

Joe McGinniss, de spraakmakende Amerikaanse schrijver van politiek geladen boeken als 'The Selling of the President, 1968' en 'Fatal Vision', is gisteren overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Hij is 71 jaar geworden.

Redactie

McGinniss baarde opzien met de wijze waarop hij het journalistieke handwerk vervlocht met verhaaltechnieken. Hij was bekend om de manier waarop hij zich kon vastbijten in zijn onderwerp. Zo huurde hij in 2010 in Alaska het huis naast dat van toenmalig gouverneur Sarah Palin, nadat die zich gemeld had in de Republikeinse race om het presidentschap.

Vanachter de schermen
McGinniss' bekendste boeken geven blijk van zijn fascinatie voor het verschil tussen publieke beeldvorming en de werkelijkheid. 'The Selling of the President, 1968' is een verslag vanachter de schermen van de campagne die leidde tot Richard Nixons geruchtmakende verkiezing als president van de Verenigde Staten. 'Fatal Vision' gaat over Jeffrey MacDonald, de legerofficier die in 1979 tot driemaal levenslang werd veroordeeld vanwege de moord op zijn zwangere vrouw en twee dochters, negen jaar eerder.

Het was MacDonald zelf die aan de vooravond van het proces McGinniss had gevraagd zijn zaak van binnenuit te beschrijven. De militair verkeerde in de veronderstelling dat de auteur overtuigd was van zijn onschuld. Maar in diens in 1983 uitgegeven boek werd hij door McGinniss geportretteerd als een narcistische sociopaat die zijn vrouw en dochters daadwerkelijk moest hebben omgebracht.

In 1993. Beeld ap
In 1993.Beeld ap

Schadevergoeding
De affaire leidde tot een rechtszaak waarin MacDonald de schrijver ervan betichtte zich voortdurend te hebben gepresenteerd als iemand die aan zijn zijde stond, ook toen McGinniss allang aannam dat MacDonald de moorden inderdaad had gepleegd. McGinniss schikte de zaak in 1987 en betaalde MacDonald 325.000 dollar schadevergoeding.

Toneelspel
Drie jaar later haalde schrijfster en collega-journalist Janet Malcolm van The New Yorker de kwestie aan in haar boek 'The Journalist and the Murderer'. Daarin presenteert ze McGinniss als het schoolvoorbeeld van een journalist die zich bedient van toneelspel om zo veel mogelijk aan de weet te komen. Malcolms stelling destijds was: 'Iedere journalist die niet te stom is of te vervuld van zichzelf om te kunnen zien wat er speelt, weet dat zijn activiteiten moreel verwerpelijk zijn.'

McGinniss verdedigde zich naderhand onder meer door te schrijven: 'De poging tot manipulatie door middel van list en bedrog was - dat zie ik achteraf des te scherper - iets waarin Jeffrey MacDonald met mij meeging. De verschijning van het boek toonde krachtig aan dat hij in zijn poging niet was geslaagd. Dat dit bij hem een reactie opriep die veel intenser was dan de gebruikelijke teleurstelling en ergernis van iemand die de manier waarop hij is geportretteerd in druk niet overeen vindt stemmen met wat hij had gehoopt, is voor mij een blijk - en een beeldende illustratie - van MacDonalds geesteshouding.'

De cover van McGinniss' Fatal Vision. Beeld ap
De cover van McGinniss' Fatal Vision.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden