Amerikaanse school bestraft voor 'christelijke indoctrinatie'

Een gebed kost de school 2500 euro.Beeld Thinkstock

Nog nooit was God danken zo prijzig. De Amerikaanse Rankin Country School dacht een bijeenkomst op te fleuren door een dominee te laten bidden, maar moet daarvoor 2500 dollar boete betalen. De rechter spreekt van 'christelijke indoctrinatie'.

De school, één van de grootste in de staat Mississippi, belegde vorig jaar een bijeenkomst om leerlingen met hoge cijfers te lauweren. Eregast was predikant Rob Gill. Hij verzocht de leerlingen 'hun hoofden te buigen' en dankte God voor hun 'creatieve geesten'. Ook dankte hij voor het 'religieuze onderwijs' dat de leerlingen hadden genoten op de openbare school.

De Amerikaanse Humanistische Associatie kreeg hier lucht van en kwam in actie. Namens een leerling, die bereid was als schuldeiser op te treden, klaagde de associatie de school aan. De leerling werd afgelopen week in zijn gelijk gesteld, en de school moet hem 2500 dollar betalen.

De school moet nog eens 5000 dollar betalen vanwege een ander incident. Gideon, een organisatie die wereldwijd Bijbels verspreidt, wilde op de school Bijbels uitdelen. De schoolleiding was hier zo verguld mee, dat ze in een mail alle docenten sommeerde hun lessen te onderbreken en de leerlingen mee te nemen naar de lobby waar de Bijbels werden uitgedeeld.

De Amerikaanse school moet 5000 euro betalen voor het uitdelen van BijbelsBeeld Thinkstock

Bekeerdrift
Het is niet de eerste keer dat de school wegens bekeerdrift op de vingers wordt getikt. In 2013 moest de school ook voor het gerecht verschijnen. De aanklacht: er kwamen tijdens schooluren vaak dominees langs, naar wiens stichtelijke toespraken de leerlingen moesten luisteren. Ook moesten ze in de aula filmpjes kijken over 'hoop vinden in Jezus Christus'.

Omdat de Amerikaanse wet voorschrijft dat alle overheidsinstellingen zich 'neutraal' moeten opstellen als het om religie gaat, kreeg de school een waarschuwing. De schoolleiding moest een overeenkomst tekenen waarin werd vastgelegd dat het afgelopen moest zijn met de christenpropaganda.

Vastgelegd werd dat de school tijdens lesuren geen enkele vorm van religie mag aanmoedigen: "Ouders vertrouwen hun kinderen toe aan openbare scholen voor educatie. Zij moeten er daarom van opaan kunnen dat scholen dat vertrouwen niet misbruiken door religieuze denkwijzen op te leggen."

Gebed zonder eind
Volgens de rechter is de school deze overeenkomst niet nagekomen. Volgens de advocaten van de school wist de docent die de dominee uitnodigde niet van de afspraak. Voor de rechter des te meer reden om een boete op te leggen, omdat de school het bekeerverbod onvoldoende intern gecommuniceerd zou hebben.

Als de school niet stopt met het verkondigen van het evangelie, hangt de instelling per incident een boete van 10.000 dollar boven het hoofd. De directeur van de school, Lynn Weathersby, lijkt zich daar niet druk over te maken.

Hoewel ze in een statement belooft docenten te informeren, gelooft ze dat de anti-christelijke regels een gebed zonder einde zijn. "Zo lang er proefwerken worden afgenomen, zullen docenten én leerlingen doorgaan met bidden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden