Amerikaanse regering in beroep tegen rechterlijke uitspraak inreisverbod

Trump-aanhangers stemmen in Los Angeles juist vóór een inreisverbod.Beeld AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft zaterdag officieel beroep aangetekend tegen de uitspraak van een rechter in Seattle, die de reisbeperking voor mensen uit zeven moslimlanden schorste. Dat blijkt uit de ingediende stukken bij de rechtbank.

Vrijdag bepaalde een rechter dat de inreisbeperking voor de VS direct moet worden opgeheven. Daarmee werd de maatregel van president Donald Trump teruggedraaid, die per decreet had vastgelegd dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië niet meer het land in mochten, ongeacht een geldig visum.

Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer had vrijdag al gezegd dat het Witte Huis in beroep zou gaan tegen de beslissing van de rechter in Seattle, die onmiddellijk van kracht werd en gold voor het hele land. Trump noemde het oordeel van de rechter 'krankzinnig' en sprak van een 'zogenaamde rechter'. Op Twitter schreef hij zaterdagavond: 'De rechter stelt ons land open voor mogelijke terroristen en anderen die niet het beste met ons voorhebben. Slechte mensen zijn erg blij!'

In een interview met nieuwszender ABC zei vicepremier Mike Pence zaterdag dat hij niet denkt dat Trumps kritiek op een rechter de scheiding der machten ondermijnt. 'Ik denk dat het Amerikaanse volk gewend is dat deze president zegt wat hij denkt en hen direct aanspreekt.'

'We gaan winnen'

De rechter ging vrijdag in op een vraag van de staten Washington en Minnesota, die een klacht indienden tegen het in hun ogen ongrondwettelijke decreet en eisten dat het inreisverbod werd opgeschort terwijl de rechter hun klacht onderzoekt. Trump waarschuwde zaterdagochtend voor 'grote problemen' als de VS niet zelf mogen bepalen wie al of niet het land binnen mag.

Hij blijkt vertrouwen te hebben in het beroep. Trump zei tegen verslaggevers in zijn resort in Florida: 'We gaan winnen. In het belang van de staatsveiligheid, we gaan winnen.' Bij Mar-a-Lago demonstreren zaterdagavond zo'n drieduizend mensen tegen de Amerikaanse president.

Uber haalt chauffeurs terug

Een woordvoerder van een Arabisch-Amerikaanse belangenorganisatie zegt tegen persbureau AP dat mensen wordt aangeraden zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten te reizen. 'We zeggen dat ze de eerste de beste vlucht moeten pakken', aldus Rula Aouna van de Civil Rights League. Mensenrechtenorganisaties zijn bang dat het opheffen van het inreisverbod tijdelijk is en sporen reizigers uit de zeven landen aan gebruik te maken van de periode waarin de rechter het hoger beroep nog niet heeft behandeld. Volgens Reuters zouden vanaf maandag Syrische vluchtelingen weer worden toegelaten.

Uber liet weten dat het de vliegtickets betaalt van chauffeurs die door het inreisverbod buiten de Verenigde Staten gestrand zijn. De taxidienst schrok zich afgelopen week rot toen er opgeroepen werd tot een boycot van Uber. Sommige Amerikanen waren boos dat het bedrijf was blijven rijden toen andere taxibedrijven uit solidariteit met demonstranten staakten. Uber-directeur Travis Kalanick stapte na de kritiek uit een adviesraad met Trump. Vrijdagavond twitterde hij dat hij voor de gestrande Uber-chauffeurs 'zo snel mogelijk een hele stapel vliegtickets koopt'.

Door de beslissing van de rechter liet Buitenlandse Zaken weten dat het terugkomt op de intrekking van zo'n 60.000 visa voor de Verenigde Staten. Indien het hof van beroep van het negende circuit (United States Court of Appeals for the Ninth Circuit) in San Francisco het Department of Justice volgt, kan het inreisverbod echter meteen opnieuw van kracht worden. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechter zich zal uitspreken. Zowel in de VS als in verschillende steden in Europa werd zaterdag opnieuw gedemonstreerd tegen Trump.

Demonstratie tegen Trumps inreisverbod in Los Angeles.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden