Amerikaanse rechter: Obamacare weigeren om religieuze redenen mag

Er wordt gejuicht na de uitspraak van het Hooggerechtshof. Beeld epa
Er wordt gejuicht na de uitspraak van het Hooggerechtshof.Beeld epa

Volgens het Amerikaanse Hooggerechtshof mogen bedrijven die de zorgverzekering van hun werknemers regelen zich onttrekken aan een deel van de nieuwe zorgwet, Obamacare, als zij religieuze bezwaren hebben tegen het gratis verstrekken van voorbehoedsmiddelen voor vrouwen.

Volgens Obamacare, de zorgwet die alle Amerikanen verplicht tot een basisverzekering voor zorgkosten, moet anticonceptie gratis beschikbaar zijn voor vrouwen. Sommige christenen zijn echter van mening dat men geen voorbehoedmiddelen mag gebruiken. Een aantal bedrijven was naar de rechter gestapt omdat ze niet verplicht wilden worden hun werkneemsters zo te verzekeren dat ze gratis anticonceptie kunnen krijgen.

Het is voor het eerst dat een Amerikaans hooggerechtshof besluit dat commerciële instellingen er een religieuze mening op na kunnen houden.

Splijtzwam
Obamacare is de afgelopen jaren een van de grootste splijtzwammen gebleken in de Amerikaanse politiek. De Republikeinen hebben zich altijd fel verzet tegen de zorgwet. Obamacare zou veel te veel kosten met zich meebrengen en de overheid hoort zich volgens hen niet in de vrije markt te mengen. De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben de afgelopen jaren meer dan vijftig wetten aangenomen om Obamacare de nek om te draaien. Het waren echter symbolische stemmingen, aangezien de Democraten in de Senaat er niet over peinzen aan de wet te tornen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden