'Gebrekkige analyse'

Amerikaanse rechter annuleert verkoop olievelden om gevolgen voor klimaat

Olieplatforms bij Port Aransas, Texas (Verenigde Staten), in de Golf van Mexico. Een federale rechter zette donderdag een streep door de verkoop van een aantal olie- en gasvelden in het gebied. Beeld AP
Olieplatforms bij Port Aransas, Texas (Verenigde Staten), in de Golf van Mexico. Een federale rechter zette donderdag een streep door de verkoop van een aantal olie- en gasvelden in het gebied.Beeld AP

Een Amerikaanse federale rechter heeft de verkoop van olie- en gasvelden in de Golf van Mexico eind vorig jaar door de regering van president Biden donderdag ongeldig verklaard. Door te vertrouwen op een “ernstig gebrekkige analyse over de gevolgen voor het klimaat” heeft de overheid federale wetten geschonden, stelt de rechter.

Redactie Trouw

Het besluit van de rechter maakt de verkoop van de rechten voor de olie- en gasvelden, met een oppervlakte van zo’n 37 miljoen hectare, ongeldig. De Amerikaanse regering verdiende in november vorig jaar meer dan 190 miljoen dollar (ruim 170 miljoen euro) met een veiling voor die rechten.

Een milieubeweging had de veiling aangevochten, omdat een milieuanalyse die nog onder voormalig president Donald Trump was gemaakt, onvoldoende rekening zou hebben gehouden met de uitstoot van broeikassen als gevolg van de toekomstige olie- en gasexploratie. Olie- en gasbedrijven als Exxon Mobil en Chevron kochten de rechten.

De olie-industrie noemt de beslissing van de rechter “teleurstellend” en benadrukt dat het de “onzekerheid rondom olie- en gaswinning alleen maar verergert”. Daarnaast kan het de “geopolitieke positie van vijandige landen met een hogere uitstoot, zoals Rusland, alleen maar versterken”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden