Amerikaanse protestanten doen Israël in de ban

De Israëlische nederzetting Migron op de Westelijke Jordaanoever. Beeld epa
De Israëlische nederzetting Migron op de Westelijke Jordaanoever.Beeld epa

Een van de grootste Amerikaanse kerkgenootschappen haalt haar kapitaal weg uit de Israëlische bezette gebieden. De presbyteriaanse kerk (1,8 miljoen leden) belegt niet langer in de firma's Caterpillar, Helwett-Packard en Motorola Solutions, die in de gebieden zakendoen.

Robin de Wever

Dat heeft de algemene vergadering van het kerkgenootschap vrijdag in Detroit besloten. De presbyterianen treden in de voetsporen van onder meer de Noorse overheid, de Deense Bank en het Nederlandse pensioenfonds PGGM; die namen eerder vergelijkbare maatregelen. Met de zogenoemde 'desinvestering' spreekt de kerk zich uit tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek.

Kleine kerken gingen presbyterianen voor
Het kerkverband is niet de eerste religieuze 'desinvesteerder' in het land, maar wel de grootste. Eerder deed het beleggingsfonds van de quakers en de mennonitische kerk Israëlische beleggingen al in de ban.

De grote United Methodist Church maakte eerder deze maand bekend dat ze 110 duizend dollar (81 duizend euro) terugtrekt uit G4S, een bedrijf dat in Israël veiligheidsapparatuur regelt en banden heeft met het Israëlische gevangeniswezen. Volledige desinvestering gaat de methodisten nog te ver.

Ook de presbyterianen zijn allesbehalve eensgezind over de maatregel. Hij werd in de algemene vergadering aangenomen met een kleine meerderheid van 310 tegen 303 stemmen. In totaal trekt de kerk 21 miljoen dollar (15,5 miljoen euro) terug.

Israël noemt besluit 'beschamend'
Het besluit maakt naar eigen zeggen geen deel uit van de internationale campagne BDS (Boycott, Desinvestering en Sancties), die de afgelopen maanden aan populariteit won. Twee jaar geleden stemden de presbyterianen ook al over desinvestering; toen kwam het voorstel nog twee stemmen tekort.

Voor Israël is het extra pijnlijk dat de BDS-ideeën nu ook bij bondgenoot Verenigde Staten voet aan de grond krijgen. De Israëlische ambassade in Washington noemt het besluit 'beschamend' en vindt dat de kerk met 'de symbolische maatregel' het streven naar vrede in het Midden-Oosten frustreert. Het Comité Amerikaans Jodendom in New York spreekt van een 'haat jegens Israël'. Ook president Netanjahoe heeft het besluit afgekeurd.

Volgens de kerk doet de desinvestering niets af aan 'de liefde voor onze joodse broeders en zusters'. De presbyteriaanse kerk is links van het politieke midden laat zich tot op zekere hoogte vergelijken met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Donderdag nam de algemene vergadering ook een veelbesproken besluit: presbyteriaanse kerken mogen voortaan homohuwelijken sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden