Misbruik

Amerikaanse protestanten buigen zich drie dagen over hun misbruikschandalen

James David Greear, president van de Southern Baptist Convention, spreekt over het seksueel misbruik op een landelijke bijeenkomst in juni 2019.Beeld AP

Het grootste protestantse kerkgenootschap van de Verenigde Staten buigt zich vanaf vandaag drie dagen over het seksueel misbruik in die kerk. Slachtoffers vrezen dat de conferentie weinig effect zal hebben.

De kerkleiding van de Southern Baptist Convention wil op de conferentie uitleggen wat iedere individuele kerk kan doen om slachtoffers op te vangen en toekomstig seksueel misbruik te voorkomen. Daarvoor heeft de kerk een stappenplan van twaalf maanden ontwikkeld, dat lokale gemeenschappen kunnen gebruiken om hun kerk ‘veilig voor slachtoffers en vrij van misbruik’ te maken, aldus James Greear, president van de Southern Baptist Convention (SBC).

Dat er binnen de SBC misbruik plaatsvindt was al langer bekend, maar de omvang kwam pas in februari aan het licht. Volgens onderzoek van de Houston Chronicle en San Antonio Express News hebben sinds 1998 ongeveer 380 predikanten en medewerkers zich hieraan schuldig gemaakt, met zo’n zevenhonderd slachtoffers tot gevolg. De SBC heeft ruim 14 miljoen leden en heeft een sterk rechts-conservatieve signatuur: vrouwen mogen er bijvoorbeeld geen predikant zijn. De kerk pleit ook voor een traditionele rolverdeling binnen het gezin, met de man aan het hoofd.

Lastig om mee te bewegen met de moderne tijd

Tien slachtoffers vertellen op de conferentie hun verhaal. Christa Brown, een gepensioneerde advocate die zegt te zijn misbruikt door een SBC-dominee, is niet uitgenodigd. “Ze hebben mensen gekozen die geen moeilijke vragen gaan stellen”, zei ze tegen AP.

Susan Codone, die als tiener werd misbruikt door een jonge predikant, mag wel komen spreken. Ze is blij met alle aandacht voor de slachtoffers, maar ze vreest dat het niet genoeg is. Ze wil graag dat de cultuur die volgens haar tot het misbruik heeft geleid – mannen die alle leiderschapsrollen vervullen – verandert. “De woede onder de getroffenen is heel belangrijk geweest om verandering teweeg te brengen”, zei Codone tegen AP. “Maar het zal generaties duren voordat de cultuur binnen de SBC is veranderd.”

Ook Miranda Klaver, docente media- en religiestudies aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, denkt dat het nog wel een tijdje zal duren voordat de Southern Baptists anders gaan denken over verhoudingen tussen man en vrouw. Maar er wordt nu wel over gepraat. “Het is voor de Southern Baptists enorm lastig mee te bewegen met de moderne tijd. Ze zijn het bijvoorbeeld niet met elkaar eens over hun steun aan Trump, die ook staat voor een bepaalde masculiniteit.”

Een voorbeeld van de strijd binnen de kerk is de groeiende populariteit van Beth Moore, een populaire SBC-bijbeldocente die vindt dat vrouwen ook op de kansel mogen staan. Klaver: “Eigenlijk zitten ze in een identiteitscrisis: decennialang hebben de Southern Baptists een aartsconservatief geluid verkondigd, waardoor ze irrelevant zijn geworden in de moderne cultuur. Toch zullen ze zich op een gegeven moment moeten aanpassen, want de helft van de jonge mensen keert de kerk de rug toe.”

Lees ook: 

Omvangrijk misbruikschandaal onthuld in protestantse kerk VS

Honderden kerkleiders en medewerkers van de Southern Baptist Convention zijn de afgelopen 20 jaar beschuldigd van seksueel misbruik. Tientallen beschuldigden konden desondanks hun kerkelijke taken gewoon weer oppakken.

Trumps dominees schuiven aan bij de oppositie

Ze spreken zelden een onvertogen woord over hun president. Maar nu lonkt een deel van de kerkleiders uit Donald Trumps religieuze adviesraad toch even richting de Democraten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden