amerikaanse presidentsverkiezingen / Vaagheid troef bij kandidaat Obama

De Amerikaanse senator Barack Obama probeerde zaterdag, toen hij zich officieel kandidaat stelde voor de race om het Witte Huis in 2008, zijn tegenstanders voor te zijn. Hij gaf toe dat hij beperkte politieke ervaring heeft.
Bekijk video: smalband/breedband bekijk video

„Ik erken dat er een zekere arrogantie, of vermetelheid, in deze bekendmaking zit. Ik weet dat ik niet veel tijd heb gehad om te leren hoe het er in Washington precies aan toe gaat”, aldus de 45-jarige Obama. Hij zit pas twee jaar in de landelijke politiek. Maar dat was geen nadeel, stelde hij. „Ik zit daar lang genoeg om te weten dat de manier waarop Washington dingen doet, moet veranderen.”

De Democraat stelde dat Amerika vooral te kampen heeft „met het kleine van onze politiek: hoe gemakkelijk worden we niet afgeleid door kleinzielige en triviale dingen, [*] waarom vinden we het belangrijker om goedkope politieke punten te scoren in plaats van de mouwen op te rollen [*] om de grote problemen aan te pakken.’’

Om die boodschap van verzoening en een nieuwe politieke cultuur te onderstrepen, maakte Obama zaterdag zijn kandidatuur op een symbolische plaats bekend: voor het parlementsgebouw van de staat Illinois. Daar gaf Abraham Lincoln in 1858 een beroemde redevoering tegen de slavernij. Net zoals die president de Verenigde Staten in de Burgeroorlog bijeenhield, wil Obama nu de tegenstellingen in het land overbruggen.

Obama spiegelde zich eveneens aan Lincoln, omdat die net als hij zijn politieke ervaring vooral opdeed in de volksvertegenwoordiging van Illinois. Lincoln zat nog maar kort in Washington voor hij president werd.

Hoewel er intussen al tien Democraten in 2008 mee willen doen of daar serieus over nadenken, lijken er nu nog maar drie serieuze kandidaten te zijn. Naast Obama zijn dat ex-senator John Edwards en huidig senator Hillary Clinton.

Edwards en Obama lijken in dezelfde vijver te vissen. Net als Obama presenteert Edwards zich als een buitenstaander in Washington. Hij is net zo sterk tegen de Irak-oorlog als Obama, wat vooral de linkervleugel aanspreekt.

Hoewel het idee dat de Democraten met Hillary Clinton een vrouw zouden nomineren voor het Witte Huis vernieuwend lijkt, schildert Obama dat nu af als oud nieuws. Clinton is volgens hem deels een boegbeeld van de oude politiek. Haar reeds goed gevulde campagnekas en haar vele relaties zijn daar een bewijs van.

Nu Obama officieel kandidaat is, staan hem moeilijke vragen te wachten. Hij zegt een einde te willen maken aan de Irak-oorlog, aan de armoede in de VS en aan de afhankelijkheid van olie – maar hij legt nooit uit hoe hij dat wil gaan doen.

De concurrenten beginnen op dat punt te hameren. Op de vraag van een journalist wat hij vond van Obama’s plannen voor de gezondheidszorg, zei John Edwards: „Ik heb nog geen plan van hem gezien. Iemand van jullie wel?”

Obama wijst alle vragen naar concrete plannen en details van de hand. Hij wil over hoop praten. „We hebben als Democraten een boel plannen. Wat we niet hebben is hoop.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden