'Amerikaanse pinkstergelovigen spreken minder in tongen'

Een pinksterkerk in het Amerikaanse West-Virginia. De gemeente behoort niet tot The Assemblies of God. Beeld epa
Een pinksterkerk in het Amerikaanse West-Virginia. De gemeente behoort niet tot The Assemblies of God.Beeld epa

Bezorgdheid in 's werelds grootste verband van pinkstergemeenten: er zou minder 'in tongen' worden gesproken. Het afgelopen jaar telde The Assemblies of God krap 82 duizend incidenten waarbij gelovigen 'door de Heilige Geest' onverstaanbare klanken begonnen uit te stoten.

Dat is opvallend weinig, constateert persbureau AP. Zelfs in het 'slechte jaar' 1995 zou de tongentaal iets populairder zijn geweest. The Assemblies of God heeft wereldwijd 66 miljoen leden. Het aantal gevallen van tongentaal wordt bijgehouden door de lidkerken.

Tongentaal vormt een belangrijk onderdeel van de emotionele en extatische geloofsbeleving van pinksterkerken. Bezoekers raken soms zozeer in vervoering dat ze 'vallen in de Geest' (plotseling in elkaar zakken) of spontaan 'tongentaal' beginnen te spreken.

Velen gaan er vanuit dat de wonderen uit de Bijbel nog steeds plaatsvinden. Gebed en handoplegging kunnen dan genoeg zijn om zieken te genezen. De 'genezingen' vinden volgens pinkstergelovigen niet plaats op eigen kracht; Gods Heilige Geest zou 'door mensen werken'.

De pinksterbeweging (het 'pentecostalisme') ontstond ruim een eeuw geleden in de Verenigde Staten. Grondlegger William Seymour beschouwde de tongentaal als een bewijs dat iemand was gedoopt en onder invloed stond van de Heilige Geest. Inmiddels is de beweging een van de grootste stromingen binnen het christendom. Vooral in Afrika en Zuid-Amerika groeit de beweging onstuimig.

Kerkverband: daling is onzin
The Assemblies of God doet het nieuws over de afname van tongentaal af als 'totaal onjuist'. Lidkerken geven niet alle tongen-incidenten door die buiten de kerkmuren plaatsvinden, meldt staflid George Wood aan The Christian Post. Het werkelijke aantal incidenten ligt hoger. Overigens is niet duidelijk of dat verschil maakt: eerder werden buitenkerkelijke gevallen ook niet gerapporteerd. 'Niet iedereen spreekt in tongen', vertelt Wood. 'Maar het hoort wel bij wie we zijn.'

De scherpe randjes van Westerse pinksterkerken lijken wel degelijk voorzichtig te verdwijnen. Tongentaal en andere extatische ervaringen verliezen al langer populariteit, vertelt godsdienstwetenschapper Harvey Cox aan AP. Vooral de grotere Amerikaanse kerken ontdoen zich van hun opvallendste veren. 'Ze willen niet argwanend worden bekeken.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden