Amerikaanse overheid is op zoek naar 'tweede Snowden'

null Beeld AFP
Beeld AFP

Er lijkt een nieuwe 'mol' actief te zijn binnen de veiligheidsdiensten van het de Verenigde Staten. Die zou onder andere geheime documenten over de database met terrorismeverdachten gelekt hebben.

Redactie

De documenten werden gisteren gepubliceerd op The Intercept, de site van journalist Glenn Greenwald. Die was vorig jaar ook verantwoordelijk voor het naar buiten brengen van de informatie die door Edward Snowden werd gelekt over het massale spionageprogramma van veiligheidsdienst NSA.

Snowden ontvluchtte in de zomer van 2013 de Verenigde Staten, om aan vervolging te ontkomen. De nieuwe documenten dateren van na die tijd. Er moet dus een nieuw lek zijn. Bronnen binnen de Amerikaanse regering hebben bevestigd aan CNN dat ze op zoek zijn naar een 'tweede Snowden'.

De gelekte documenten maken duidelijk dat een groot deel van de mensen die op de lijst van terrorismeverdachten van de Verenigde Staten staan, geen daadwerkelijke banden hebben met een terroristische organisatie.

Datahonger
In totaal staan er zo'n 680.000 mensen in de database. De belangrijkste groepen op de lijst zijn personen die verdacht worden van banden met Al Kaida in Irak (73.189 personen), de Taliban (62.794 personen) en 'overige terroristische groeperingen (92.765 personen). Maar de grootste categorie is de groep zonder 'erkende terroristische affiliatie' (280.000 personen).

Het getal van 680.000 terrorismeverdachten is overigens minder dan sommige cijfers die eerder de ronde deden. Maar de 'watchlist' groeit wel snel: per dag worden er zo'n 900 lemma's over personen toegevoegd of aangepast.

Het beeld dat oprijst uit de onthullingen van The Intercept komt overeen met het beeld dat we kennen van de eerdere onthullingen van Snowden over de NSA: een veiligheidsapparaat dat aan een onverzadigde datahonger lijdt, en zoveel gegevens verzamelt op basis van zeer algemene indicatoren, dat ze haast betekenisloos worden. "Als alles terrorisme is, dan is niets meer terrorisme", vat voormalig FBI-agent David Gomez het samen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden