Amerikaanse onderminister Nuland: fuck the EU

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Victoria Nuland poseert met Oekraïense oppositieleiders Oleg Tjagnibok (l), Vitali Klitsjko en Arseni Jatsenjoek. Beeld epa

Een opvallend uitgelekt telefoongesprek dook een paar dagen geleden op op YouTube. Te horen zijn een vrouw en een man, waarbij de vrouw onder meer zegt: Fuck the EU.

Niet erg netjes, maar extra pijnlijk omdat de vrouwenstem blijkt toe te behoren aan de Amerikaanse onderminister voor Europese zaken Victoria Nuland, die dezer dagen regelmatig in Oekraïne is. Een diplomatieke rel lijkt geboren, want de VS en de EU trekken veel samen op in de kwestie-Oekraïne. Bovendien vallen er nu harde woorden tussen de VS en Rusland.

Nuland was op 27 januari aan de telefoon met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt, en hun gesprek ging over de te volgen strategie in Oekraïne. Het land wordt al tweeënhalve maand geplaagd door grote straatprotesten tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj, waarbij al zeker zes doden zijn gevallen.

De twee bespreken hoe de Amerikaanse regering secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN ertoe kan overhalen de Nederlandse diplomaat Robert Serry als zijn speciale gezant naar Oekraïne te sturen. Serry was in de jaren 90 de eerste Nederlandse ambassadeur in Oekraïne, en hij zou moeten helpen bij de totstandkoming van een akkoord tussen Janoekovitsj en de oppositie.

In het telefoongesprek, dat op 4 februari anoniem op YouTube werd gezet, zegt de Amerikaanse onderminister, vrij vertaald: "Dat zou goed zijn denk ik, dat we deze zaak lijmen en dat de VN daarbij helpen, en laat de EU maar naar de pomp lopen". Pyatt antwoordt even later: "Als het lekker begint te lopen je erop kunt rekenen dat de Russen het achter de schermen zullen proberen te torpederen".

Pikant is ook dat Nuland in een toekomstige regering in Oekraïne geen grote rol ziet weggelegd voor een van de drie belangrijkste oppositieleiders en mede-aanvoerder van de protesten, de voormalige profbokser en nu politicus Vitali Klitsjko.

"Ik denk niet dat dat een goed idee is", aldus Nuland. Ze spreekt de hoop uit dat oppositieleider Arseni Jatsenjoek de nieuwe premier wordt. Nuland heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor haar ondiplomatieke uitlatingen in het telefoongesprek.

Voormalig Amerikaans ambassadeur in Oekraïne, John Herbst, denkt dat de diplomatieke schade tussen de VS en de EU wel weer overwaait. "De VS kunnen veel sneller opereren in crises dan de EU", zei Herbst tegen de BBC. "Beide hebben dezelfde belangen in Oekraïne, maar soms wordt Washington gewoon wat ongeduldig omdat de EU er zo lang over doet om te handelen."

De Verenigde Staten en de Europese Unie aan de ene kant, en Rusland aan de andere beschuldigen elkaar al weken van ontoelaatbare inmenging in Oekraïne. Het touwtrekken over de voormalige Sovjetstaat gaat grofweg over de vraag of Oekraïne meer bij Europa hoort of meer bij Rusland. De strijd over invloedssferen tussen beide grootmachten roept herinneringen op aan de in 1989 beëindigde Koude Oorlog.

Nu het geluidsfragment op straat ligt, beschuldigden de VS Rusland er met zoveel woorden van het gesprek te hebben afgeluisterd en op YouTube te hebben geplaatst. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wees erop dat een Russische regeringsfunctionaris de eerste was die het filmpje onder de aandacht bracht. Het markeert "een nieuw dieptepunt in Ruslands manier van doen", aldus het State Department.

Moskou beschuldigde vandaag op zijn beurt de VS op felle toon van "inmenging" in Oekraïense zaken. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat de VS hulp verlenen bij het organiseren van een coup in de Oekraïne, en "putschisten" bewapenen.

 
Dat zou goed zijn denk ik, dat we deze zaak lijmen en dat de VN daarbij helpen, en laat de EU maar naar de pomp lopen
Victoria Nuland, Amerikaans onderminister van buitenlandse zaken

De demonstraties begonnen afgelopen november, toen president Janoekvitsj een klaarliggend akkoord met de EU weigerde te ondertekenen, en in plaats daarvan met Rusland ging onderhandelen over een economische deal. Rusland zegde toen, onder voorwaarden, een lening toe van 11 miljard euro.

De bevolking van Oekraïne zelf is ernstig verdeeld over de vraag of Oekraïne moet kiezen voor Europa of Rusland. Velen in West-Oekraïne zijn sterk voor nauwere banden met het Westen, dat als betrouwbare partner wordt gezien, maar in het oosten van het land wordt liever naar grote broer Rusland gekeken.

Helmen met het gezicht van president Janoekovitsj bij de barricades in Kiev. Beeld getty
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden