Amerikaanse minister komt stukje fietsen in Amsterdam

Sommige steden in de VS willen het verkeer een menselijker maat geven

SYBILLA CLAUS

"De VS hebben het veiligste, meest efficiënte transportsysteem van de wereld", schrijft minister van transport Anthony Foxx op de website van zijn ministerie. Ahum. Is dat niet het land waar je zonder auto niet bij je werk kunt komen? "Maar we moeten ons continu verder ontwikkelen", nuanceert Foxx, live voor de Stopera in Amsterdam, waar hij een rondje gaat fietsen-met-uitleg.

Want Foxx wil het verkeer in de VS wel degelijk een menselijker maat geven. Het scheelt dat jongeren niet meer per se een auto hoeven. "Bovendien is onderhoud van infrastructuur erg duur dus moeten we optimaliseren. En de kwaliteit van leven noopt ons meer capaciteit te creëren." Met andere woorden: ook de Amerikanen moeten hun uitstoot afbouwen en alternatieven voor filerijden bedenken. Om dat proces te versnellen schreef de minister in de VS vorig jaar de wedstrijd 'Smart City' uit. De winnende Amerikaanse stad kan in juni met 40 miljoen dollar steun van Foxx nieuwe technieken gaan inzetten om mobiliteit te verbeteren.

Kijken hoe het elders gaat is ook nooit weg. Vandaar dat Foxx met drie burgemeesters - "zij vormen de frontlinie" - van het fietsvriendelijke Portland, Austin en South Bend een flitsbezoek aflegt aan Kopenhagen en Amsterdam. En zo gingen de Amerikanen gisteren op de fietspont over het IJ, naar de fietsparkeerboot voor het Centraal Station en naar een inpandige fietsenstalling in aanbouw. De gemeente is bezig rond CS 22.000 extra parkeerplaatsen aan te leggen.

Dan gaan de helmen op. 'Voor het thuisfront', verklapt Foxx. In slakkegang gaat het richting Mr. Visserplein, waar in de jaren zeventig bijna een snelweg naar het station was aangelegd, ware het niet dat Amsterdamse ouders in het geweer kwamen tegen de auto-overmacht. Nu is het plein met zijn olijfbomen en de aansluitende Plantage Middenlaan een walhalla voor trams en fietsers die door groenstroken snellen, geïrriteerd over de zoveelste groep relaxte buitenlanders op een MacBikefiets.

Bij de hippe Vanmoof-winkel lanceert de eigenaar zijn nieuwe E-smartbike, want extra filialen in de VS zitten in de pijplijn. Met een app zijn verlichting, gps en slot te bedienen. "Bij jullie is het vaak te warm, heuvelachtig of te ver voor een gewone fiets. Dan is een E-bike ideaal", meent oprichter Taco Van Moof.

Even later loopt precies op het levensgevaarlijk drukke Weesperplein de ketting van Foxx eraf. Niemand wordt overreden. Bij de tulpen op de Magere Brug is het fotomoment voor de media. Met elektrische taxi's gaat het tot slot vanaf de Stopera naar het Tropenmuseum voor een bijeenkomst over slimme steden. En, wat vindt minister Foxx van Amsterdam? "Fantastisch om te zien wat jullie in deze eeuwenoude stad vol smalle straten bereikt hebben. Stel je voor hoeveel files je hier zou hebben zonder al die fietsen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden