Amerikaanse miljonair verraadt zichzelf

Robert Durst bekent in documentaire ongewild moorden op vrouw en vriendin

Hij is miljonair uit een chique familie, een zonderling en opnieuw officieel verdacht van moord. En dit keer heeft het er alle schijn van dat Robert Durst zichzelf de das om heeft gedaan, door in een documentaire over zijn leven te zeggen dat hij "iedereen heeft vermoord".

Het is een zaak die alle horrorelementen bevat waar media in de VS van smullen, en die de Amerikanen al jaren bezighoudt. De 71-jarige Durst, afkomstig uit een miljardairsfamilie in New York (beheerder van het WTC-gebouw), werd er al langer van verdacht dat hij zijn vrouw (verdwenen in 1982) en een vriendin (doodgeschoten in 2000) heeft omgebracht. Doorslaggevend bewijs kwam er echter nooit.

Zeker is wel dat hij een bejaarde buurman heeft vermoord en in stukken gehakt met een mes, twee zagen en een bijl. Dat gebeurde in 2001, toen Durst na de dood van zijn vriendin in Texas ging wonen - vermomd als stomme vrouw. Durst slaagde erin de jury te overtuigen dat hij lijdt aan het syndroom van Asperger en dat hij zijn slachtoffer doodde uit zelfverdediging.

Opnieuw een jury aan zijn kant krijgen, zal moeilijk worden. Durst werkte tegen de zin van zijn advocaten mee aan de HBO-documentaire over zijn leven, en maakte daarbij een ogenschijnlijk domme fout. Nadat hij vragen had beantwoord over de dood van zijn vriendin liep hij naar de wc, zich kennelijk niet bewust van het feit dat hij nog een microfoontje om had. Daarin mompelde hij de zinnen "Je bent gesnapt. Wat heb je gedaan? Je hebt ze natuurlijk allemaal vermoord."

Zijn familie, die de band met Durst in 2006 doorsneed via een afkoopsom van 65 miljoen dollar, is opgetogen over de arrestatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden