Amerikaanse media zoeken naar een nieuwe verhouding met hun president

Trump, hier nog niet beëdigd als president, geeft een persconferentieBeeld EPA

Is er voor Amerikaanse media een nieuw journalistiek tijdperk aangebroken met Donald Trump als president? CNN zond dit weekend de persconferentie van het Witte Huis niet live uit.

Amerikaanse massamedia worstelen met de verslaglegging rondom hun 45ste president. Zo kopten zenders als NBC, CBS en CNN meer dan eens dat Trump 'leugens' verspreidt, net zoals de krant The New York Times. De hoofdredacteur van The Wall Street Journal schrijft juist uiterst terughoudend te willen zijn met dergelijke kwalificaties.

Of ze nu gereserveerd of sceptisch over hem berichten, uit de eerste optredens van Trump blijkt dat hij zijn oorlog met de media onverminderd doorzet. Tijdens een persconferentie in de Trump Tower, net voor zijn beëdiging, haalde de politicus hard uit naar een journalist van CNN. "Jullie zijn verschrikkelijk", snauwde de New Yorkse vastgoedmagnaat de verslaggever toe. "Jullie brengen nepnieuws en mogen niks vragen."

Trump doelde op de berichtgeving van CNN rondom controversiële memo's, waarin staat dat de president heimelijke banden met Rusland heeft. BuzzFeed ging nog een stap verder dan CNN, en zette meteen het hele dossier online: 35 pagina's zonder verifiëring of bevestiging. Ook BuzzFeed kreeg daarop de volle laag van Trump. "Een hoop vuil", noemde hij de site.

Niet geheel onterecht, vonden sommige collega-journalisten, zoals die van The Washington Post en The New York Times. In dit tijdperk van nepnieuws moeten media ervoor waken oppositie te voeren op de hysterische toon die Trump hanteert, stellen zij.

Nieuwe wending

Dit weekend nam het moddergooien een nieuwe wending. Trump beschuldigt de media ervan dat ze een vertekend beeld hebben geschapen van het aantal mensen dat aanwezig was bij zijn inauguratie. De media schatten dat er 250.000 mensen het spektakel bijwoonden, terwijl de president zelf denkt het er zo'n anderhalf miljoen waren. "Journalisten behoren tot de oneerlijkste mensen op aarde", zei Trump daarover tijdens een persconferentie bij inlichtingendienst CIA.

Kort na die uitspraak zou Sean Spicer voor het eerst optreden als woordvoerder van het Witte Huis. Naar aanleiding van de hetze tussen de media en Trump, besloot CNN om het persmoment niet live uit te zenden. Producers wachtten eerst af wat er gezegd zou worden, om Spicers conferentie later uit te zenden met de dislaimer dat de claims van de woordvoerder niet allemaal op waarheid berustten.

Ondanks gegevens die het tegengestelde bewezen, noemde Spicer de opkomst bij de inauguratie bijvoorbeeld de grootste ooit. "Punt uit. De pogingen om het enthousiasme over de inauguratie te verminderen zijn schandelijk." De woordvoerder nagelde de pers aan de schandpaal.

En inhoudelijke vragen? Die omzeilde de perswoordvoerder, tot irritatie van de aanwezige journalisten. "Wanneer het Witte huis persconferenties gebruikt om overduidelijke valse informatie te promoten en vragen afwijst, dan stelt de toegang die journalisten hebben tot de president niets voor", zei Danna Young, een in politiek en media gespecialiseerde wetenschapper aan de universiteit van Delaware tegen het Amerikaanse tijdschrift Variety.

Ze stelt dat er met de komst van Trump een nieuw journalistiek tijdperk is aangebroken. "Democratie werkt wanneer journalisten vrije toegang hebben tot de uitvoerende macht, en de informatie verifieerbaar en accuraat is." Dat is momenteel allesbehalve zo, waardoor de media zich moeten aanpassen. "En de beslissing van CNN om te wachten met het uitzenden impliceert dat ze dat in toenemende mate doen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden