Amerikaanse media eisen opheffing staatsgeheim executies

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Na een omstreden terechtstelling in Oklahoma hebben vijf Amerikaanse media een beroep op openbaarheid van informatie gedaan om inzicht te krijgen in de producten die gebruikt worden bij een dodelijke injectie in Missouri.

Redactie

De staat is van plan op 21 mei een terechtstelling te laten voltrekken, wat de eerste zou zijn sinds de omstreden injectie in Oklahoma. Missouri is een van de Amerikaanse staten die hun bron van de dodelijke injecties niet wil bekendmaken.

Sinds Europese fabrikanten weigeren om de Verenigde Staten nog van verdovende producten te voorzien voor hun terechtstellingen, hebben de 32 staten die de doodstraf nog uitvoeren, moeite om leveranciers te vinden.

Essentieel voor de democratie
Volgens de klacht tegen de gevangenisautoriteiten in Missouri zijn 'de executies en informatie over de manier waarop die voltrokken worden, historisch toegankelijk voor het publiek. De grondwet garandeert het recht op toegang tot dergelijke informatie en de origine van de geneesmiddelen die gebruikt worden voor de terechtstellingen door injectie (...) want dat is essentieel voor de werking van de democratie', aldus het document.

Het gaat om het Amerikaanse agentschap Associated Press, het kantoor in New York van de Britse krant The Guardian, maar ook lokale publicaties zoals de Kansas City Star, de St Louis Post-Dispatch en de Springfield News-Leader. Zij doen een beroep op het Eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat de persvrijheid garandeert.

Bij de controversiële terechtstelling op 29 april van Clayton Lockett in Oklahoma, die na een 43 minuten durende lijdensweg bezweek aan een hartaanval na een dodelijke injectie, werd de herkomst van het gebruikte product geheim gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden