Amerikaanse marinier doorstaat als eerste vrouw gruweltraining

De  luitenant die er als eerste vrouw in slaagde de training voor infanterieofficier bij het US Marine Corps te volbrengen. Haar identiteit wil ze privé houden. Beeld USMC
De luitenant die er als eerste vrouw in slaagde de training voor infanterieofficier bij het US Marine Corps te volbrengen. Haar identiteit wil ze privé houden.Beeld USMC

Voor het eerst is een vrouwelijke officier van het Amerikaanse marinekorps (USMC) erin geslaagd om de fysiek zeer zware, dertien weken durende infanterietraining te doorlopen.

Gert Jan Rohmensen

De luitenant slaagde afgelopen maandag voor de infanterie-officierstraining in Quantico in de staat Virginia. De vrouw, die heeft gevraagd haar identiteit niet prijs te geven, is meteen bevorderd tot commandant van een peloton van veertig mariniers in Californië.

Generaal Robert Neller, de commandant van het USMC, tweette: ‘Trots op deze officier en haar mede-leiders. Ze gaan zich nu richten op wat belangrijk is: voorbereiden op het aanvoeren van de mariniers in de strijd’.

"Onze mariniers verwachten en verdienen competente en capabele leiders", stelde Neller in een verklaring op de website van het USMC. "Deze geslaagden hebben voldaan aan alle trainingseisen die hen voorbereiden op hun volgende uitdaging: het leiden van infanterie-mariniers, uiteindelijk in gevechtssituaties."

Historisch

De prestatie van de vrouwelijke officier is historisch. Nooit eerder slaagde een vrouw erin om de als extreem uitputtend bekend staande gevechtstraining van dertien weken te volbrengen. Lange tijd was dat feitelijk onmogelijk, omdat vrouwen geen deel mochten uitmaken van gevechtseenheden in de Amerikaanse krijgsmacht.

Pas in april 2016 veranderde dit. President Obama stelde alle militaire functies open voor vrouwen, ook die in gevechtseenheden. Ongeveer 15 procent van de Amerikaanse militairen in actieve dienst is vrouw.

Aan de training die afgelopen juli begon, namen 131 militairen deel, van wie er 88 de eindstreep haalden. Meestal valt bij deze trainingen rond een kwart af, en 10 procent al op de eerste dag. Tijdens de cursus wordt getraind op leiderschapskwaliteiten, infanterievaardigheden en de karakterontwikkeling die nodig is om pelotons in gevechtssituaties te leiden.

'Onmisbaar'

Voormalig USMC-kapitein Teresa Fazio stelde in een opiniestuk in The New York Times dat vrouwen onmisbaar zijn in gevechtssituaties, zoals in Afghanistan.

‘Vrouwelijke militairen zijn van onschatbare waarde bij huiszoekingen en contacten met lokale vrouwen, omdat zij in ruimtes kunnen komen waar mannelijke militairen volgens de lokale gebruiken geen toegang hebben, en ook aan informatie kunnen komen waar mannelijke collega’s geen toegang toe hebben’, schreef Fazio.

Het US Marine Corps tweette een video waarin de jonge luitenant is te zien tijdens de training.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden