Irak

Amerikaanse leger verlaat aantal bases in Irak

Twee Amerikaanse soldaten op de Taji-legerbasis in Irak in december 2014.Beeld AFP

De Amerikaanse krijgsmacht trekt zich terug uit een aantal legerbases in Irak. Het besluit komt na een escalatie van geweld in het land tussen de Verenigde Staten en pro-Iraanse milities.

Als uit het niets was daar afgelopen maandag de mededeling dat de Verenigde Staten hun troepen binnen een week terugtrekken uit drie legerbases in Irak. De militairen worden overgeplaatst naar grotere kampen elders in het land. Daarnaast zal een gedeelte van de strijdkrachten zelfs helemaal vertrekken, zo meldde het Amerikaanse NBC News. Verdere details over het aantal troepen dat huiswaarts keert of elders gestationeerd wordt, werden niet bekendgemaakt.

Momenteel verblijven er zo’n 5200 Amerikaanse militairen in Irak. De VS vielen in 2003 het land binnen om toenmalig leider Saddam Hussein af te zetten. Sindsdien vechten de Amerikanen tegen diverse vijanden waaronder terreurorganisaties Al-Qaida en IS die sinds 2014 met een internationale coalitie worden bestreden.

Nu lijkt dus de eerste stap gezet om die strijd te staken. Naar het zich laat aanzien verlaat het Amerikaanse leger de basis in Al-Qaim aan de Syrische grens, het Qayyarah vliegveld vlakbij Mosul en de K-1 vliegbasis in Kirkoek. De kampen worden allemaal overgedragen aan het Iraakse leger. Later deze week zal er een ceremonie plaatsvinden op kamp Al-Qaim waarbij het stokje officieel aan de Iraakse krijgsmacht wordt overgedragen. Met de overdracht schroeft Washington het aantal legerbases in Irak terug van negen naar zes.

Als reden voor de plotselinge aftocht en herpositionering noemt het Pentagon het recente ‘succes van de Iraakse krijgsmacht in de strijd tegen IS’. Het overdragen van de kampen zou volgens Washington een volgende stap zijn in het proces om het Iraakse leger steeds meer op eigen benen te laten staan. Een tweede reden voor het besluit is volgens het Pentagon de veiligheid van Amerikaanse militairen. Die zou beter te garanderen zijn op grote kampen.

Toenemende dreiging

Dat laatste lijkt een eufemisme voor de toenemende dreiging waaraan Amerikaanse legerbases in Irak de afgelopen week zijn blootgesteld. Sinds vorige week woensdag regent het bommen en granaten over en weer tussen kampen van de internationale coalitie en kampen van pro-Iraanse milities in het land.

In een week tijd sloegen pro-Iraanse milities vier keer toe. Woensdag en zaterdag daalden er bommen neer op de Amerikaanse legerbasis Taji ten noorden van Bagdad.  Maandag volgde een raketaanval op een trainingsbasis ten zuiden van de hoofdstad. Dinsdag was de zwaar beveiligde ‘green zone’ in Bagdad doelwit, waar onder meer de Amerikaanse ambassade staat. In totaal vielen er, voor zover bekend, drie doden en enkele gewonden.

Als vergelding bestookten de VS vorige week donderdag vijf wapendepots van de pro-Iraanse Kataib Hezbollah militie, de groepering die de Amerikanen verantwoordelijk houden voor de recente aanvallen. Bij die aanval kwamen volgens het Iraakse leger drie Iraakse soldaten, twee politieagenten en een burger om het leven. De betrokkenheid bij een eerdere aanval op kampen in Oost-Syrië, waarbij volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zeker 26 militieleden stierven, werd door de VS hardnekkig ontkend.

Moordaanslag

De escalatie van geweld in Irak lijkt direct verband te houden met de Amerikaanse moordaanslag op de hoge Iraanse generaal Qassem Soleimani. Na diens dood, begin januari, zwoer Iran wraak te nemen. Met vier aanvallen in een week tijd lijkt Teheran zich nu aan die belofte te houden. Dat de Amerikanen nu halsoverkop besluiten drie kampen te verlaten en een gedeelte van de troepen naar huis te halen, zal in Iran als een overwinning worden gevierd. Want naast wraak, lijken de vergeldingsacties ook langzaam maar zeker een hoger doel van de machtshebbers in Teheran te bewerkstelligen: terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak.

Lees ook:

Amerikanen doden hoge Iraanse generaal bij aanval op vliegveld Bagdad

Bij een raketaanval op het internationale vliegveld van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn minstens acht doden gevallen. Daarbij is de Iraanse generaal Qassim Soleimani, hoofd van het elitekorps Quds Force van de Revolutionaire Garde, om het leven gekomen. 

Het dreigt in Irak weer uit de hand te lopen tussen Iran en de VS

De spanning tussen Iran en de VS loopt op na twee aanvallen in Syrië en Irak waarbij 29 doden zijn gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden