Amerikaanse homoschool blijkt reddingsboei

Christina was net vijftien, toen ze begreep dat ze lesbisch was. Daarmee begon voor haar de isolatie. Op haar high school voelde ze zich niet meer thuis. “Ik had veel problemen met de andere leerlingen. Ik werd gepest”, vertelt het meisje. “Ik kreeg angst, en na een tijdje was ik ontzettend gedeprimeerd.”

BIJDRAGE: NOORTJE JANSE

Ze spijbelde steeds vaker. Ook thuis vond ze geen steun en begrip. Uiteindelijk kwam ze op straat terecht. Toen vertelde een vriend haar over het Eagles-Centre in de Californische metropool Los Angeles. Inmiddels bezoekt de 21-jarige een universiteit, en hoopt ze op een carrière als dierenarts.

Het Eagles-Centre is een in 1992 opgerichte school voor homoseksuelen. Het instituut blijkt niet alleen voor Christina een reddingsboei. Eagles (Adelaars) is de afkorting voor Emphasizing Adolescent Gay, Lesbian Education Services. De naam duidt op de doelstelling om opgroeiende homoseksuele mensen een opleiding te geven.

Behalve de Harvey Milk High School in New York is het Centre de enige school in de Verenigde Staten die speciaal voor homoseksuelen tussen de veertien en 24 jaar is bedoeld. Een afgesloten opleiding kwalificeert de jongeren voor de universiteit.

Het onderwijs aan de momenteel 56 leerlingen omvat dezelfde vakken als aan een traditionele high school. Maar er is sprake van veel extra begeleiding door de vier leraren en leraressen. De meeste leerlingen van het Centre waren notoire spijbelaars, door conflicten wegens hun seksuele geaardheid; daarnaast zijn velen verstoten door hun ouders of van huis weggelopen.

Jerry Battey, stichter en leider van het centrum en zelf homoseksueel, was lid van een aids-werkgroep voor het schooldistrict Los Angeles. Tijdens zijn werkzaamheden kwam hij tot de conclusie dat er iets moest worden gedaan voor de jongeren die door problemen met hun homoseksualiteit de boot dreigden te missen.

“Als ze compleet de greep op het leven verliezen, dan dreigen drugs, alcohol en een zwerversbestaan. Op die manier wordt ook de bestrijding van aids een achterhoedegevecht.”

Het 54-jarige schoolhoofd wijst op een onderzoek van de regering waaruit blijkt, dat elke derde zelfmoord onder tieners met de seksuele gerichtheid heeft te maken. Battey schat dat in het schooldistrict Los Angeles, met 650 000 leerlingen het op één na grootste in de VS, tussen de driehonderd en duizend homoseksuele leerlingen met zelfmoordplannen rondlopen.

De 17-jarige Gabriel overwoog een einde aan zijn leven te maken, voordat de homoschool hem geborgenheid gaf. Zijn moeder deed afstand van hem, toen hij nog een kleine jongen was. Op 13-jarige leeftijd ontdekte hij dat hij anders was.

Een jaar later kwam hij in een ziekenhuis, na zenuwinstortingen en een zelfmoordpoging. Daarvoor was hij van verscheidene scholen getrapt, omdat hij vrijwel nooit kwam opdagen. Als leerling van het Eagles-Centre kan hij over zijn problemen spreken en hoeft hij de schijn niet op te houden: “Hier mag ik mezelf zijn.” (DPA)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden