Amerikaanse homo's kunnen nu ook in de kerk trouwen

Vreugde en opluchting donderdag, bij de algemene vergadering van de presbyterianen. Beeld ap

Het op twee na grootste protestantse kerkverband van de Verenigde Staten erkent het homohuwelijk. Na jaren van gesteggel hakte de algemene vergadering van de presbyterianen donderdag de knoop door.

Het besluit zegt veel over het Amerikaanse kerklandschap: conservatief rechts blijft tegen het homohuwelijk, maar linksere kerken hebben er steeds minder moeite mee.

Presbyteriaanse voorgangers mogen al met ingang van komende zondag zulke huwelijken voltrekken, mits de staat waarin de plechtigheid plaatsvindt ook civiele homohuwelijken erkent. Er zijn momenteel negentien van die staten, plus het District van Columbia, de regio waarin Washington ligt. Verder is goedkeuring van de leiders van de lokale kerkgemeente nodig.

Opvallend was de grote meerderheid van 371 tegen 238 stemmen waarmee het amendement werd aangenomen. Een voorstel om het begrip 'huwelijk' breder te definiëren (als een verbond van 'twee mensen' in plaats van 'een man en een vrouw') kreeg een nog grotere meerderheid. Dat voorstel moet eerst nog voor ratificatie langs 172 regionale afdelingen. In 2011 besloten presbyterianen (1,8 miljoen leden) al dat geestelijken met een partner van hetzelfde geslacht voorganger konden worden.

Homohuwelijk haalde het in 2000 nét niet
Het besluit van donderdag maakt een einde aan een interne strijd die al zo'n vier decennia woedt. Een vergelijkbaar voorstel werd veertien jaar geleden door een nipte meerderheid afgeschoten. Overigens weerhield dat een aantal voorgangers er niet van om toch homohuwelijken in te zegenen. Zij haalden zich tuchtprocedures op de hals. De conservatieve vleugel van de kerk meent dat de Bijbel homoseksuele handelingen verbiedt als zonde.

Dit besluit illustreert dat de invloed en omvang van de conservatieven tanende is. Presbyterianen laten zich tot op zekere hoogte vergelijken met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN); die is ook overwegend links van midden. PKN-gemeenten zegenen homostellen niet in, maar ze kunnen wel een 'zegen' krijgen.

Evangelicals blijven fel tegen
De presbyteriaanse koers vormt een schril contrast met die van het grootste protestantse genootschap, de Southern Baptist Convention. Die verzet zich fel tegen homohuwelijk en gaat uit van wat ze een 'bijbelse definitie van het huwelijk' noemt. Het evangelicale kerkverband heeft wel 'liefde voor zij die worstelen met aantrekking tot hetzelfde geslacht en zij die een homoseksuele levensstijl hebben'.

Het grootste 'mainline-protestantse' genootschap - de United Methodist Church - erkent het homohuwelijk niet, maar een aanzienlijk deel van de lidkerken wil daar verandering in brengen. Dissidente voorgangers hebben al homoceremonies voltrokken. Eerder stelden al enkele kleine genootschappen het kerkelijk huwelijk open voor homo's.

Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden