Amerikaanse evangelicalen onder vuur om zending

WILFRED VAN DE POLL en REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Sinds maandag een draconische antihomowet in Oeganda van kracht werd, liggen Amerikaanse evangelicalen onder vuur. Zij blijken homohaat in het land actief te hebben aangewakkerd. Van oudsher is er contact tussen evangelische bewegingen in Nederland en de VS. Dat roept de vraag op of de Amerikaanse antihomolobby ook banden heeft met Nederland. En doen Nederlandse organisaties aan antihomolobby in het buitenland?

Een van de hoofdrolspelers in Oeganda is de Amerikaanse prediker Lou Engle. In 2010 prees hij in Kampala het Oegandese parlement voor zijn 'moed' de anti-homowet aan te nemen. Ook parlementslid David Bahati, die het wetsvoorstel indiende, sprak daar toen.

De omstreden Nederlandse zendingsorganisatie Trin (Touch Reach and Impact the Nations) van Mattheus van der Steen haalde Engle afgelopen oktober naar Nederland. Engle was een van de hoofdsprekers op een conferentie van Trin in het Gelderse Zelhem. De organisatie prijst hem aan als iemand die jongeren oproept tot 'heiligheid'.

Lou Engle geldt in Amerika als controversieel. Hij staat bekend om massale rally's waarin hij van leer trekt tegen abortus en homoseksualiteit. Het homohuwelijk noemde hij een "satanische tornado die Amerika zal vernietigen". Engle kwam voor in een geruchtmakende documentaire uit 2006 ('Jesus Camp') waarin Amerikaanse kinderen tot tranen toe gedrild werden voor een leven zonder zonde.

De vriendschap tussen Van der Steen en Engle lijkt innig. In 2009 bezocht Van der Steen Engle in Kansas City. "Drie dagen lang hebben ze gepraat, gebeden, geleerd en geluisterd naar Lou Engle en Mike Bickle", aldus een nieuwsbrief.

Trin gaat niet zo fel tekeer tegen homoseksualiteit als Engle, maar Van der Steen noemt homoseksualiteit wel een zonde, in zijn boek 'Durf te dromen' uit 2008. Op de site van Trin getuigt een vrouw, dat zij door God is 'genezen' van haar lesbische geaardheid. De vraag is of Trin ook een antihomoagenda uitdraagt in het buitenland. De organisatie ondersteunt een groot kinderdorp in Oeganda, waarvan de leider in opspraak raakte wegens seksueel misbruik. Wat leren kinderen daar over homoseksualiteit?

Trin was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

De Verdieping 6|7 Meer nieuws

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden