Amerikaanse druk op Pakistan neemt toe

(Novum/AP) - De Amerikaanse vice-president Dick Cheney maakt zich zorgen dat de Taliban zich in Pakistan hergroeperen en daarvandaan een lenteoffensief ondernemen tegen de coalitietroepen in Afghanistan. Hij zei dat maandag tijdens een gesprek met president Pervez Musharraf van Pakistan, aan wie hij op doorreis naar Afghanistan onaangekondigd een bezoek bracht. Hij zei dat de Amerikaanse inlichtingendienst over aanwijzingen beschikt dat een dergelijk offensief ophanden is.

De Amerikaanse vice-president sprak in Islamabad zijn waardering uit voor de bijdrage die Pakistan levert aan de strijd tegen het terrorisme. Volgens Musharraf moeten Pakistan, Afghanistan en de Amerikaanse en Navo-troepen nauw samenwerken om het offensief de kop in te kunnen drukken.

Het onherbergzame grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan vormt naar verluidt de schuilplaats van leiders van Al-Qaida, onder wie Osama bin Laden en de tweede man Ayman al-Zawahri. Vanuit Washington neemt de druk op Pakistan toe om harder op te treden tegen de Taliban- en Al-Qaida-strijders die zich in het gebied ophouden en er trainingsfaciliteiten opgestart zouden hebben. Onlangs noemde president George Bush het gebied nog wilder dan het wilde westen.

Musharraf zei maandag dat het niet bewezen is dat beruchte leiders als Bin Laden of Mullah Omar van de Taliban zich op Pakistaans grondgebied bevinden. Ook verdedigde hij het omstreden bestand dat hij met stamhoofden in de grensprovincie Noord-Waziristan heeft gesloten als de beste manier om de stamhoofden er met economische en poltieke hulp toe te bewegen zich tegen de opstandelingen te keren. Volgens critici geeft het bestand opstandelingen juist meer handelingsvrijheid in het gebied, en is het aantal aanvallen vanuit het gebied sinds het bestand toegenomen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice zei zondag in een televisie-interview dat Al-Qaida niets liever wil dan Pakistan destabiliseren en als uitvalsbasis voor zijn operaties gebruiken. Volgens Rice verloopt de samenwerking met Pakistan in de jacht op Al-Qaida voorspoedig. Ze zei dat in dat land en in Saudi-Arabië tot dusver de meeste Al-Qaida-leden zijn ontmaskerd.

Tegelijk met Cheney was ook de Britse minister van buitenlandse zaken Margaret Beckett maandag in Pakistan voor overleg met haar Pakistaanse ambtgenoot Khursheed Kasuri. Beckett prees op een persconferentie na afloop van het onderhoud Pakistan voor zijn onophoudelijke strijd tegen de Taliban en Al-Qaida.

De twee ministers zeiden dat zij gesproken hadden over vergroting van de samenwerking tussen Groot-Brittannië en Pakistan om harder tegen opstandelingen op te kunnen treden, met name in het grensgebied. Kasuri klaagde dat van Afghaanse zijde een grotere bijdrage geleverd zou kunnen worden om de opstandelingen te bestrijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden