Amerikaanse denktank onderscheidt 67 conflictgebieden in de wereld

WASHINGTON (AP) - Wetteloosheid en chaos in Albanië, burgeroorlog in de Republiek Congo en een opleving van de strijd van islamitische en marxistische rebellen in de Filippijnen droegen ertoe bij dat de wereld in 1997 een iets gevaarlijker verblijfsoord was dan het jaar daarvoor. Dat stelt de National Defense Council Foundation, een Amerikaanse denktank die jaarlijks een lijst opstelt van alle gebieden waar zich conflicten afspelen of die als gevolg van veel voorkomende misdaad en drughandel als instabiel worden aangemerkt.

Dankzij de sterk gedaalde misdaadcijfers komen de Verenigde Staten voor het eerst in zes jaar niet op de lijst voor.

“We zijn geen vredige wereld, we zijn een conflictueuze wereld”, aldus Andy Messing, de directeur van het fonds, dat verhoging van de defensie-uitgaven bepleit.

Op de lijst komen 67 gebieden voor, drie meer dan in 1996 en bijna twee keer zoveel als in 1989, toen de Berlijnse Muur viel, maar minder dan in 1995, toen een recordaantal van 71 conflictgebieden werd geteld.

“De belangrijkste oorzaken van de onrust waren dit jaar het blijvende weifelende leiderschap van de Verenigde Staten, onlogisch en selectief ingrijpen door verschillende groepen, waaronder de VN, en proliferatie-kwesties en religieus extremisme”, aldus het fonds.

Noord-Korea, Irak, Somalië, Afghanistan en Soedan zijn volgens het fonds de landen waar de kans in 1998 het grootst is dat de instabiele situatie tot “een implosie of een explosie” leidt.

Sommige van de conflicten op de lijst halen niet echt dagelijks de voorpagina's: politiek geweld in Frans-Guyana, tegen de gevestigde orde gerichte bomaanslagen in Griekenland, met drugs samenhangend geweld in Laos, acties van opstandelingen in Bougainville, een afscheidingsbeweging in Senegal, politiek geweld in Zimbabwe. Het fonds brengt de conflicten die zich waar dan ook ter wereld afspelen zo gedetailleerd in kaart “om aan te tonen dat de nationale defensie een bepaald niveau moet behouden en dat eenzijdige ontwapening terwijl er pseudo-vrede heerst geen goed idee is”, zegt Messing, een gepensioneerd militair.

Niet alle defensiedeskundigen zijn het eens met de lijst. Sommigen vinden het bijvoorbeeld niet terecht dat er bij het opstellen van de lijst ook is gekeken naar gewone misdaad en geweld dat samenhangt met de handel in drugs. Daniel Smith van het Center for Defense Information (CDI), ook een denktank, wijst erop dat een aantal op de lijst voorkomende conflicten inmiddels is opgelost. In Albanië zijn verkiezingen gehouden, het conflict in de Republiek Congo is “gedempt” sinds generaal Denis Sassou-Nguesso president Pascal Lissouba verdreef, de Filippijnse regering heeft een vredesakkoord gesloten met de grootste islamitische guerrillabeweging, hoewel in het zuiden op kleine schaal nog opstanden heersen. Volgens het CDI woeden er momenteel nog 21 oorlogen, tegen 27 aan het begin van afgelopen jaar. Veel andere conflicten zijn weliswaar niet opgelost, maar sluimeren slechts, aldus het CDI.

In een eerder deze maand gepubliceerd Amerikaans onderzoeksrapport staat dat gewelddadige conflicten sinds 1989 aan meer dan vier miljoen mensen het leven hebben gekost. Vandaag de dag is een op elke 200 mensen in de hele wereld een vluchteling of een ontheemde, meestal als gevolg van een conflict in zijn land.

Landen die nieuw voorkomen op de lijst van conflictgebieden, die jaarlijks wordt opgesteld door de National Defense Council Foundation, een Amerikaanse denktank:

- Albanië, politiek geweld, terreur, intimidatie van kiezers door gewapende bendes. - Brazilië, met drugs samenhangend geweld en criminaliteit, met name in de stedelijke gebieden. - Comoren, separatistische acties op de eilanden Anjouan en Moheli. - Republiek Congo, burgeroorlog, invallen door Angola. - Frans-Guyana, rellen, geweld. - Griekenland, tegen de gevestigde orde gerichte bomaanslagen. - Italië, separatistisch geweld, mafia-activiteiten. - Laos, met drugs samenhangend geweld, guerrilla-activiteiten. - Filippijnen, grensconflict Zuid-Chinese Zee, opleving van islamitische en marxistische opstanden. - Senegal, afscheidingsbeweging in het district Casamance. - Tanzania, conflict met Burundi. - Zambia, couppoging.

Van de oude lijst geschrapte landen: Armenië, Azerbeidzjan, Bahrein, Kameroen, Nigeria, Djibouti, Guatemala, Niger, en de Verenigde Staten (misdaadcijfers gedaald, ondanks voortduren van met drugs samenhangend geweld langs Amerikaans-Mexicaanse grens).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden