Amerikaanse CO2-heffing op de agenda

Al Gore stelt dat de VS het begrotingsvraagstuk en het klimaatvraagstuk tegelijkertijd kunnen oplossen met de invoering van een CO2-heffing. Beeld ap
Al Gore stelt dat de VS het begrotingsvraagstuk en het klimaatvraagstuk tegelijkertijd kunnen oplossen met de invoering van een CO2-heffing.Beeld ap

Na de verwoestende storm Sandy staat klimaatverandering weer op de Amerikaanse agenda. Er gaan zelfs stemmen op voor een controversiële maatregel die de CO2-uitstoot van Amerikanen moet terugbrengen en mogelijk een oplossing biedt voor de budgettaire problemen: een CO2-heffing.

Voormalig vice-president Al Gore wil dat de Amerikaanse president Barack Obama stappen onderneemt tegen klimaatverandering. Hij stelt dat de VS het begrotingsvraagstuk en het klimaatvraagstuk tegelijkertijd kunnen oplossen met de invoering van een CO2-heffing.

Deze heffing is een idee dat Obama in 2009 aan de kant schoof, omdat het te ver zou gaan. Met de invoering moeten burgers extra betalen voor het gebruik van fossiele brandstoffen.

Het plan stuit nog altijd op grote weerstand, maar de heffing vindt ook steun aan beide zijden van het politiek spectrum. Klimaat-bewuste democraten zien in de heffing een oplossing tegen de hoge CO2-uitstoot. Voor Republikeinen is het een manier om belasting op individuen en bedrijven te verlagen.

'Obama heeft het mandaat om krachtig in te grijpen om de klimaatcrisis op te lossen', aldus Gore in een interview met The Guardian. 'Ik hoop echt dat hij dat doet en ik zal het hem vragen te doen.' Gore heeft vandaag een 24 uur durend evenement georganiseerd in New York om aandacht te vragen voor het verband tussen klimaatverandering en extreme omstandigheden zoals de storm Sandy.

Denktank
De milieu-activist is niet de enige die potentie ziet in de heffing. Gisteren bracht de liberale denktank het Brookings Institution een rapport uit met een voorstel voor een gematigde CO2-heffing. Deze zou 150 miljard dollar per jaar opleveren. Hiervan zou 30 miljard besteed moeten worden aan groene energie. Het conservatievere American Enterprise Institute organiseerde gisteren de hele dag een discussie over het onderwerp. Het Congressional Budget Office publiceerde een rapport over hoe de lagere inkomens gespaard kunnen worden tegen de gevolgen van de CO2-heffing.

'Ik denk dat het onmogelijke inmiddels onvermijdelijk is geworden', zegt de voormalig afgevaardigde voor de Republikeinen Bob Inglis tegen persbureau AP. Hij is voorzitter van een groep die pleit voor een CO2-heffing.

De roep om een CO2-heffing is goed getimed. Velen zagen in superstorm Sandy een aanwijzing voor de risico's van klimaatverandering. De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, wiens stad nog altijd moet herstellen van de storm, gaf enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn steun aan Obama. In de democraat zag Bloomberg de beste kandidaat om klimaatverandering het hoofd te bieden.

Bovendien staan de VS voor een belangrijk begrotingsvraagtstuk. Op 2 januari 2013 moeten de VS beginnen met het doorvoeren van bezuinigingen ter waarde van 1,2 biljoen dollar. De opbrengsten van een CO2-heffing zouden dus goed uitkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden