Amerikaanse christen: Jezus is het niet altijd met mij eens

De rooms-katholieke Republikein Rick Santorum zegt politiek te bedrijven op basis van Bijbelse waarden. Beeld ap
De rooms-katholieke Republikein Rick Santorum zegt politiek te bedrijven op basis van Bijbelse waarden.Beeld ap

Wat als Jezus in deze tijd zou leven? Hij zou niet dezelfde politieke meningen hebben als wij, geven zijn Amerikaanse volgelingen toe. Volgens conservatieven zou de Messias minder moeilijk doen over het toelaten van illegale immigranten. Liberalen denken dat Jezus meer belang hecht aan moraal.

Robin de Wever

Het moet gezegd: waterdicht is het onderzoek van psycholoog Lee Ross (Stanford Universiteit) niet. Daarvoor is bijvoorbeeld de onderzoekspopulatie niet representatief genoeg.

Toch hebben bovengenoemde bevindingen genoeg academisch gewicht om de kolommen van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences te halen. Begrijpelijk: ze geven een aardig beeld van hoe zelfs de fanatieke gelovige niet altijd gehoorzaamt aan zijn eigen geloofsopvattingen.

Taboe
Ross en zijn collega's vroegen met een online enquête aan 1256 zelfbenoemde christenen hoe ze de politieke oriëntatie van Jezus inschatten. Immigratie is voor Jezus minder taboe, gokte de conservatief. Maar abortus en homohuwelijken vindt hij (nog) erger dan zijzelf.

De liberaal vermoedt dat hij meer belang hecht aan gemeenschapszin. Geënquêteerden verschilden niet alleen van mening met Jezus. Ook verschillen hun persoonlijke (religieuze) opvattingen met hun politieke visie. Dat bleek onder meer bij vragen over het toestaan van homohuwelijken.

Dissonantie

Ross noemt de verschillen een voorbeeld van cognitieve dissonantie, de spanning tussen de eigen opinie en visies die men zegt aan te hangen. Christelijke groepen bepalen hun visies ook deels zelf - zonder zich direct te laten inspireren door de leer die ze aan proberen te hangen.

Overigens hebben niet alleen christenen hebben last van cognitieve dissonantie. Ieder mens heeft er op een bepaalde manier mee te maken.

'Die dissonantie kun je deels te lijf gaan met interpretatie', vertelt de psycholoog aan het tijdschrift Businessweek. Door de leer op een bepaalde manier te interpreteren brengen ze de leer op één lijn met hun eigen visie. 'Maar het helpt ook om meer belang te hechten aan visies die je van nature al deelt.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden