null

OpinieBio-energie

Amerikaanse bomenboeren helpen met resthout Nederland juist aan duurzame energie

Houtoogst uit Amerikaanse bossen zorgt juist voor duurzame brandstof. Nederland kan daarmee zijn voordeel doen bij de energietransitie, weerlegt William Reilly de kritiek op import van Amerikaanse houtpellets voor biomassacentrales. Reilly is bestuurder bij de Amerikaanse houtpellet-producent Eviva en voormalig voorzitter van de Environmental Protection Agency en van het Wereld Natuur Fonds in de VS. 

Nederland wil verantwoord omgaan met biomassacentrales. Dat is terecht, vinden wij van Enviva, producent van houtpellets. Dit vereist alleen wel dat feiten en beweringen worden gescheiden. Feit is dat het gebruik van houtpellets in centrales juist leidt tot meer bossen. Feit is ook dat houtpellets bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen en dat bomenboeren een betere prijs krijgen voor het beheren van de natuur in hun bossen.

Juist de bossen in het zuidoosten van de VS die een belangrijke bron vormen voor de houtpelletsindustrie, kunnen daarbij helpen. Hun totale omvang bedraagt 110 miljoen hectare; meer dan 26 keer de totale oppervlakte van Nederland. Een aanzienlijk deel daarvan dient als productiebos. Zo was het enkele decennia geleden ook in Nederland. Maar in de loop der jaren zijn Nederlandse productiebossen omgezet in recreatie- en natuurgebieden. Wordt het hout daar niet geoogst, dan verliest het zijn economische waarde en leert de ervaring dat de ‘bomenboeren’ het vervangen door andere gewassen of door vastgoed.

Geen gevaar op ontbossing

De productie van houtpellets is een laagwaardig restproduct van de traditionele houtoogst. Het is een publiek geheim dat de prijs voor hoogwaardig hout – bijvoorbeeld voor het bouwen van huizen, meubels en vloeren – acht tot negen keer hoger is dan voor dat resthout. Boseigenaren weten ook dondersgoed dat restanten van hun houtkap overblijven voor houtpellets.

De claim dat pellets zorgen voor een prijstoename is daarom een misvatting. In de afgelopen zes jaar is de prijs voor resthout min of meer stabiel gebleven, terwijl de vraag naar houtpellets is toegenomen. Daarom levert die productie ook geen gevaar op van ontbossing.

De bossen in het zuidoosten van de VS kunnen ongeveer 35 miljoen ton aan houtpellets per jaar produceren. Dat is het dubbele van de huidige productie. Het gaat om 3 procent van het totale volume aan hout dat jaarlijks wordt geoogst. De overige 97 procent gaat naar de traditionele, hoogwaardige houtindustrie. Als producent weten wij precies waar ons restproduct vandaan komt. Hiervoor is een online Track & Trace-programma ontwikkeld dat inzichtelijk maakt waar het hout vandaan komt.

Als partner van Europese energiebedrijven willen ook wij voldoen aan de Europese richtlijn voor hernieuwbare energie. Ook Enviva erkent dat, net als bij elke andere brandstof, de verbranding van houtpellets gepaard gaat met CO2-uitstoot. Er is wel één cruciaal verschil: bomen groeien weer, gas- en kolenvoorraden niet.

Houtpellets zijn een deeloplossing

Het internationale VN-klimaatpanel IPCC, de autoriteit op klimaatgebied, heeft keer op keer de meerwaarde van bio-energie bevestigd. En onlangs publiceerden honderd wetenschappers van de National Association of University Forest Resource Programs uit de VS hun conclusie dat het gebruik van houtige biomassa als brandstof zorgt voor een netto-afname van CO2 in de atmosfeer in vergelijking met fossiele brandstoffen. Zeker bij de productie van stroom kan zo de CO2-intensiteit met 85 procent omlaag per levenscyclus.

Wij begrijpen heel goed dat houtpellets een deeloplossing zijn. Voor het realiseren van de klimaatdoelen is meer nodig. Wel is het cruciaal om het gebruik van bio-energie te baseren op feiten, dat leidt altijd tot beter beleid.

Als Nederland voor houtpellets sterk leunt op import, dan is mijn oproep aan de beleidsmakers om experts uit de VS een ‘plek aan de tafel’ te geven bij de ontwikkeling van het Duurzaamheidskader Biomassa. Ook wij hebben belang bij een verantwoord gebruik van onze bossen. Daarin kunnen wij elkaar helpen en de aanpak van het energie- en klimaatbeleid beter onderbouwen.

Lees ook:

‘Met biomassa subsidieer je klimaatverandering’

Nederland komt van de regen in de drup als de subsidiëring van biomassacentrales doorgaat, waarschuwt hoogleraar Michael Norton, directeur milieu van de Europese wetenschapskoepel Easac. ‘Biomassa is in een veel te groen jasje in de EU-regelgeving terechtgekomen.’

Stop snel met subsidies voor biomassa

De Eerste Kamer moet het kabinet afhelpen van de illusies over biomassa, schrijven Fenna Swart en Martin Luiga.

De gemeente Diemen wil geen grote ‘duurzame’ biomassacentrale, toch komt-ie er

De kleine gemeente Diemen is tegen de komst van een grote biomassacentrale. Toch mag Nuon die bouwen. De regering vindt hout verbranden ‘duurzaam’ en geeft 8 miljard subsidie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden