Amerikaanse blues kwam via Grolloo Nederland binnen

VAN ONZE VERSLAGGEVER

In het Drentse Grolloo zal hij nog voortleven: midden in het dorp staat een standbeeld voor hem. Maar bluesmuzikant Harry Muskee zelf, die het dorp beroemd maakte door een van zijn langspeelplaten 'Groeten uit Grollo' te noemen, leeft niet meer. Gisteren overleed hij op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Harry Muskee, geboren en getogen in Assen, stond in 1964 aan de basis van Cuby and the Blizzards, de band die Nederland liet kennismaken met de blues. Muskee kende die muziek via Amerikaanse radiozenders die gericht waren op legerbases net over de grens, in Duitsland. Maar zo Amerikaans als zijn muziek was, zo Drents bleef Muskee zelf. Zijn boerderij in Grolloo werd een plek waar muzikanten als John Mayall, Van Morrison en Boudewijn de Groot, maar ook schrijvers en dichters als Simon Vinkenoog en Johnny the Selfkicker naartoe kwamen.

Op de hoes van 'Groeten uit Grollo' (inderdaad, met één o) zijn schapen en hei en een boerderijtje te zien, maar Cuby and the Blizzards gingen toen al de hele wereld over. Singles van de groep haalden in die jaren met grote regelmaat de hitlijsten. En dat de NCRV de singel 'LSD (got a million dollar)' boycotte, deed de band ook al geen kwaad.

In de loop der jaren wisselde Cuby and the Blizzards vele malen van samenstelling - onder meer Herman Brood en Eelco Gelling speelden er een tijd in mee. Toen de groep in 1972 uit elkaar viel, ging Muskee verder onder andere namen: de Harry Muskee Band, de Muskee Gang of eenvoudig Muskee. Maar uiteindelijk ging hij zijn band weer gewoon Cuby + Blizzards noemen, en onder die naam bleef hij toeren.

Platen maakte Muskee niet veel meer. In 2009 nam hij nog 'Cats Lost' op, zijn eerste plaat in elf jaar tijd. En niet toevallig werkte hij daarvoor samen met Daniel Lohues, ook al een muzikant die zijn Drentse achtergrond én Amerikaanse muzikale invloeden koestert. De twee waren van plan deze maand een nieuw album te gaan opnemen, 'Dogs Found'.

Afgelopen zomer zou Muskee als eregast optreden in de 'Drentse Bluesopera', die aan de rand van de Hondsrug bij Gieten werd opgevoerd. Maar Muskee moest afzeggen, omdat hij toen al te ziek was. Wat hij nog wel meemaakte, begin juni, was de opening van zijn oude boerderijtje in Grolloo als Cuby and the Blizzards-museum. Deze bakermat van de Nederlandse blues trok in drie maanden tijd al ruim 2500 bezoekers.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden