Amerikaanse bewapende drones jagen op terroristen in Afrika

Een (Franse) bewapende MQ-9, van het type dat de VS inzetten in Afrika.Beeld AFP

Het aantal Amerikaanse drone-aanvallen in Somalië is de afgelopen maanden meer dan verdubbeld. Dat past bij Trumps geïntensiveerde anti-terreurstrijd in Afrika.

De Amerikaanse president Donald Trump zat begin vorig jaar nog maar net in het zadel of hij verklaarde Somalië tot een 'gebied van actieve vijandelijkheid'. Hiermee breidde hij zijn mogelijkheden uit om terreurorganisatie Al-Shabaab in het oostelijk gelegen Afrikaanse land de kop in te drukken. De aan Al-Qaida gelieerde groep vecht al meer dan tien jaar tegen de overheid, met als doel een islamitische staat te stichten.

De gevolgen van Trumps besluit zijn nu zichtbaar. In de laatste zes maanden hebben de Verenigde Staten 34 luchtaanvallen met gewapende drones uitgevoerd in Somalië. Ter vergelijking: tussen heel 2001 en 2016 werden er ongeveer 36 Amerikaanse aanvallen geregistreerd.

"De wereldwijde strijd tegen terreur is onder Trumps bewind geïntensiveerd", zegt defensiespecialist Robert de Rave van het Haagse Centrum voor Strategische Studies.

In Afrika gebeurt dat voornamelijk in Somalië, waar Al-Shabaab actief is, maar ook in Nigeria, Niger en Tsjaad, waar terreurgroep Boko Haram regelmatig zelfmoordaanslagen pleegt.

De VS werken samen met lokale regeringen en de Afrikaanse Unie om de landen te helpen in hun strijd tegen de terroristische organisaties. "Maar het is deels ook zelfbescherming, om te voorkomen dat de terroristen naar Amerika afreizen om daar aanslagen te plegen", aldus De Rave.

Beeld Louman & Friso

Om het risico voor de Amerikanen zo klein mogelijk te houden, maakt Trump uitgebreid gebruik van surveillance- en bewapende drones. "Trump is niet bereid overal troepen heen te sturen. De inzet van drones is veel laagdrempeliger en makkelijker te intensiveren. Met de verzamelde inlichtingen kan de CIA vanuit de dronebases in Djibouti en Niger de terroristen heel precies aanvallen."

Onder president Obama voerden de VS ook al drone-aanvallen uit, maar in veel mindere mate. De autorisatie voor de aanvallen lag toen bij het allerhoogste niveau. "Lange tijd moest de president persoonlijk elke aanval goedkeuren", zegt De Rave. "Trump vond dat onzin en wilde die verantwoordelijkheid bij een lager niveau leggen." De beslissing voor een aanval is daardoor sneller gemaakt. Militaire commandanten en CIA bepalen nu waar de drones gaan opereren.

Bij het groeiend aantal luchtaanvallen zijn de afgelopen maanden honderden Al-Shabaabstrijders gedood, aldus de Amerikaanse strijdkrachten. Maar uit onderzoek van The Guardian blijkt dat ook veel burgerslachtoffers zijn gevallen. Betrouwbare aantallen zijn lastig te noemen, aangezien Al-Shabaab de cijfers nogal eens overdrijft, terwijl de VS ze juist bagatelliseren.

Onbedoelde slachtoffers

Zeid Ra'ad al-Hussein, de Hoge VN-Commissaris voor Mensenrechten, zei eind vorig jaar dat het hoge aantal onbedoelde slachtoffers uiterst zorgwekkend is. Volgens hem verliest de Somalische bevolking langzaam haar vertrouwen in de regering en internationale gemeenschap. Dat wantrouwen zou weer een voedingsbodem zijn voor Al-Shabaab.

Ook defensiespecialist de Rave erkent dat burgerslachtoffers een groot probleem blijven bij de inzet van drones. Toch wil hij benadrukken dat er een heel rigoureus voorbereidingstraject aan een drone-aanval voorafgaat. "Zo'n aanval gebeurt niet zomaar. De targets worden eerst intensief en langdurig geobserveerd."

Pas op het optimale moment worden ze aangevallen, wanneer de kans op burgerslachtoffers zo klein mogelijk is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden