Amerikaanse beurshandel liet zich slechts zeven keer het zwijgen opleggen

De prestigieuze effectenbeurs in New York bestaat bijna tweehonderd jaar, maar bijna nooit sloot zij de deuren wegens een schokkende gebeurtenis of een evenement dat de handel onmogelijk maakte. De belangrijkste handelsonderbrekingen op een rij:

1873, 20 tot 29 september: De grootste bankier van de VS, Jay Cooke, heeft te gretig geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe spoorwegen en gaat failliet. Wall Street raakt in paniek, want in de jaren daarvoor hebben miljoenen Amerikanen hun lot verbonden aan de obligatielening die Cooke heeft uitgevonden om de economie vlot te trekken na het einde van de Amerikaanse burgeroorlog in 1865. Volgens sommige economen heeft dat de Amerikaanse economie toen gered, maar met het bankroet van Cooke spoeden de Amerikanen zich naar de banken om hun vermogen te redden. Voor het eerst in zijn bestaan gaat de beurs dicht om af te wachten tot er weer duidelijkheid is.

1914, 31 juli tot 11 december: Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog wordt alom gevreesd voor een gigantische koersval. Overal ter wereld gaan de beurzen dicht. Na vierenhalve maand wordt de handel in kleine stapjes heropend, met duidelijk omschreven onder- en bovengrenzen voor de prijzen van aandelen. Pas vanaf 1 april 1915 zijn alle restricties weer opgeheven.

1933, 4 tot 14 maart: Het is bijna vier jaar na de grote beurskrach in oktober 1929, de periode die de geschiedenis is ingegaan als de Grote Depressie. Het Amerikaanse nationale inkomen is tussen 1929 en 1933 gedaald met zo'n 30 procent en 25 procent van de beroepsbevolking is werkloos. Extreme droogte en andere natuurrampen veroorzaken voedselschaarste en ontvolken het platteland. De door de overheid verordonneerde drooglegging geeft de georganiseerde misdaad een nieuwe impuls. Het faillissement van een aantal banken in 1933 geeft het vertrouwen een nieuwe dreun. Amerikanen nemen massaal geld op. President Roosevelt grijpt in en sluit tijdelijk alle banken om orde op zaken te stellen. Na tien dagen zijn de solide banken van de onbetrouwbare gescheiden en wordt de beurshandel hervat.

1945, 15 en 16 augustus: Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de beurs gewoon geopend gebleven. Maar als het Amerikaanse leger Japan heeft verslagen, lopen de New Yorkers massaal uit om hun soldaten te verwelkomen met een ticker tape parade, een eretocht door de straten waarbij mensen ticker tapes -telex-strookjes met de beurskoersen- als confetti over hen laten neerdalen. Wall Street moet de handel om praktische redenen stopzetten. Het verschijnsel van de ticker tape parade dateert overigens van 1886 bij de onthulling van het Vrijheidsbeeld. Daarna is het in New York nog tenminste 170 keer gedaan voor onder anderen Charles Lindbergh (1927), Winston Churchill (1947), Charles de Gaulle (1960) en de astronauten van de Apollo11 (in juli 1969, na de landing op de maan).

1963, 22 en 25 november: Na de moord op president John F. Kennedy stopt de handel onmiddellijk, uit angst voor een snelle koersval. Ook tijdens de begrafenis van Kennedy blijft de beurs gesloten.

1997, 27 oktober: De Dow Jones-index daalt in één dag met meer dan 550 punten en om half vier wordt de handel stilgelegd. Niet omdat het beursbestuur in paniek is, maar omdat de reglementen dat voorschrijven.

2001, 11 tot en met 14 september: Met de twee vliegtuigen die zich in de torens van het World Trade Center boren, wordt de Amerikaanse financiële wereld in het hart getroffen. Wall Street sluit de deuren, aanvankelijk als reactie op de emotionele schok die door Manhattan gaat, daarna omdat de handel fysiek onmogelijk is. Vele financiële instellingen hadden hun back-offices in het WTC en zijn daardoor uitgeschakeld. Bovendien verkeert Wall Street in onzekerheid of de systemen op de beursvloer nog wel intact zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden