Amerikaanse auteurs moesten homofiel personage 'straight' maken

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Twee Amerikaanse auteurs zeggen dat hun is gevraagd een homoseksueel personage uit hun boekmanuscript heteroseksueel te maken. Volgens de auteurs van het boek voor jongvolwassenen, Sherwood Smith en Rachel Manija Brown, staat het incident niet op zichzelf. Ze schrijven over de kwestie op de site van het Amerikaanse boekenvakblad Publishers Weekly.

Redactie/ AP

Een groot literair agentschap zou de schrijvers, die al eerder boeken publiceerden, een contract hebben aangeboden op voorwaarde dat een personage uit het manuscript van hun boek Stranger heteroseksueel zou worden gemaakt of dat het personage geschrapt zou worden. Om welk agentschap het ging, wilden Smith en Brown niet kwijt.

De schrijvers gingen niet akkoord met het voorstel. De relatie van het personage zou niet verder gaan dan die van de heteroseksuele koppels. Er wordt alleen gezoend. De twee coauteurs noemen het een 'morele kwestie'. 'Ik werk met tieners. Sommigen van hen zijn homo. Ze lezen nooit fantasieboeken waarin mensen zoals zij de held zijn en dat klopt niet', aldus Brown.

Het is niet de eerste keer dat het onderwerp speelt in de VS. In maart dit jaar trok schrijfster Jessica Verday een bijdrage aan een bloemlezing voor jongvolwassenen terug. Haar liefdesverhaal zou alleen gepubliceerd worden als het zou gaan over een man en een vrouw, niet over twee jongens.

Smith en Brown zijn een actie begonnen om homoseksualiteit in boeken voor jongvolwassenen bespreekbaar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden