Amerikaanse atheïsten willen 'hotelbijbels' van het nachtkastje

De Bijbel Beeld Thinkstock
De BijbelBeeld Thinkstock

Wie langzaam ontwaakt in een hotelkamer en met nog half dichtgeknepen ogen naar een boek op het nachtkastje grijpt, kan opeens een Bijbel in handen hebben. In de Verenigde Staten willen atheïsten van deze 'hotelbijbels' af. In Nederland zijn het juist de hotels zelf die bezwaar hebben.

Rianne Oosterom

De hotelbijbels - je vindt ze in duizenden nachtkastjes - tasten de slaapkamerprivacy aan, vindt The Freedom From Religion Foundation (FFRF), de grootste organisatie voor atheïsten en agnosten in de Verenigde Staten. In een brief roept de vereniging hotels op Bijbels van hun nachtkastjes te verbannen.

De Bijbels worden verspreid door Gideon International, een christelijke organisatie die het afgelopen jaar alleen al 88 miljoen Bijbels verspreidde in hotels en andere instellingen. Dat betekent dat er iedere seconde twee Bijbels in iemands handen belanden, schrijft de organisatie op haar website.

"Mensen die de Bijbel elke dag lezen, hebben heus wel een eigen exemplaar bij zich. De rest verdient een evangelisatie-break als zij op vakantie zijn," schrijft de organisatie. Zij vinden dat hotels zich voor het karretje van bekeringsgrage christenen laten spannen.

Atheïsten voelen zich daardoor aangevallen, aldus de FFRF. Niet in de eerste plaats, schrijven zij, omdat de Bijbel op zou roepen tot het 'doden van ongeloven, homo's en afvalligen'. De atheïsten voelen zich ook beledigd door bepaalde bijbelteksten. Bijvoorbeeld Psalm 14:1 waarin staat dat alleen 'trotste dwazen' met een 'boos gemoed' het bestaan van God ontkennen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Opengeslagen Bijbel Beeld Thinkstock
Opengeslagen BijbelBeeld Thinkstock

Lees liever goede boeken
Het Atheïstisch Verbond in Nederland is het niet met haar Amerikaanse aanverwant eens. "Ik voel me niet beledigd als een Bijbel zie liggen in een hotel. Ik heb geen neiging om hem te verscheuren. Ik denk alleen: gebruik je verstand en lees goede boeken," zegt plaatsvervangend voorzitter Peter Waterdrinker.

Hij denkt dat het onbegonnen werk is om Bijbels uit hotels te weren. "Het zijn er zoveel - knap eigenlijk hoeveel geld en werk en energie erin zit. Blijkbaar hebben christenen dit nodig om hun geloof in de benen te houden. Evangeliseren is langzaamaan een verloren wedstrijd aan het worden, natuurlijk."

Weerstand vanuit hotels
In Nederland worden Bijbels verspreid door de 'Bijbelvereniging'. Bureaumanager Jaap van Middendorp zegt dat hij tot dusver niet te maken heeft gehad met atheïsten die willen verhinderen dat er Bijbels in hotels terecht komen. Wel merkt hij steeds meer weerstand vanuit hotels zelf.

"Ze zeggen steeds vaker: 'Mooi die Bijbels, maar wij zijn geen christelijk hotel en dat lijkt straks wel zo'. Dan werpen wij tegen dat iedere gast vrij is om het boek erbij te pakken of juist te laten liggen. En dan zeggen zij: 'Maar we willen niet de indruk wekken dat we christelijk zijn, we willen neutraal zijn'."

Het baart Middendorp zorgen. "Het lijkt wel een trend in Nederland: alle christelijke wortels moeten worden uitgeroeid. Ontzettend jammer."

Terwijl gevangenissen en ziekenhuizen juist massaal om Bijbels vragen, merkt de bijbelverspreider op. "Heel zwartwit gesteld: Het lijkt alsof mensen het moeilijk hebben, harder verlegen zitten om de Bijbel. Degenen in een welvaartspositie hebben er blijkbaar minder behoefte aan."

Geen laatjes meer
Hotels weigeren soms ook Bijbels om een praktische reden, vertelt Middendorp. Sommige hotels hebben namelijk tegenwoordig geen echte nachtkastjes meer. En dus geen laatjes waarin de Bijbels veilig opgeborgen kunnen worden.

Als het boek potificaal op het nachtkastje wordt gelegd, is dat opdringeriger dan erin, zeggen de hotels volgens Middendorp. "En dan ligt het boek ook gewoon stof te happen." Om die hygiënische reden weren sommige hotels álle boeken - van boeketreeksboekjes tot heilige geschriften.

Dat is volgens de Amerikaanse atheïsten nu ook weer niet nodig. De FFRF doet daarom de aangeschreven hotels een voorstel: als ze in plaats van de Bijbel nou eens 'The Origin of Species' van Charles Darwin zouden neerleggen...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden