Amerikaanse arts berekent de levensverwachting van McCain

Volgens een Amerikaanse arts heeft John McCain 12 procent kans om binnen twee jaar te overlijden aan zijn steeds terugkerende huidkanker.

Overlijdensstatistieken spelen in het publieke debat ineens een belangrijke rol nu Amerikaanse artsen zich openlijk afvragen hoe lang de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain nog te leven heeft.

In het medisch dossier op zijn website vermeldt McCain dat hij sinds 1993 vier keer is geopereerd aan een melanoom: het gevaarlijkste type huidkanker. De eerste drie gezwellen, op zijn linkerschouder, -arm en -neusvleugel, zijn zonder risico verwijderd. Het vierde, op de linkerslaap, verhit nu de gemoederen.

Het tumortje bleek ingegroeid in het onderliggende weefsel. Dat vermindert de overlevingskansen van de patiënt, zelfs jaren na de geslaagde verwijdering in 2000. Arts John Alam, werkzaam als wetenschappelijk adviseur voor de biotechnologische industrie, heeft nu berekend dat McCain 12 procent kans heeft om binnen twee jaar aan zijn ziekte te overlijden.

Bij deze berekening, morgen gepresenteerd in het vakblad The Lancet, gaat de arts uit van de dikte van het gezwel (2,2 millimeter), McCains leeftijd tijdens de diagnose (ouder dan 60) en de ongunstige plaats van de tumor. Met zulke kenmerken heeft een man 76 procent kans om binnen tien jaar te overlijden. Op zich is het positief dat bij recente controles geen uitzaaiingen zijn gevonden in de klieren, erkent Alam. Maar uiteindelijk komt hij toch op die 12 procent uit.

Maandag plaatste The New York Times ook al een uitgebreid artikel waarin een arts uitweidde over de medische status van McCain. Verder hebben onlangs 2700 Amerikaanse dokters een petitie ondertekend waarmee ze de Republikeinse Partij verzoeken om het medisch dossier van McCain volledig vrij te geven, voor een nog nauwkeuriger schatting van zijn sterftekans.

„Wat een flauwekul allemaal”, reageert Wietze van der Veen, hoofd dermatologie van het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam. „Algemene populatierisico’s gelden voor een bevolking als geheel. Je moet ze niet vertalen naar een indidivu, want daar zeggen ze heel weinig over. Op die persoonlijke schaal spelen allerlei verschillen mee die je als arts niet kunt overzien.”

En zelfs als de sterftekans van 12 procent binnen twee jaar klopt, wat dan nog? „Dat is 6 procent per jaar, en dat vind ik niet erg veel voor iemand van 72. Ik denk dat McCain misschien wel net zoveel kans heeft om te overlijden aan een hartaanval of aan iets anders. Volgens mij wordt het risico van de melanomen nu vooral sterk uitvergroot uit politieke motieven.”

Onderaan zijn Lancet-artikel meldt John Alam, volgens het voorschrift van het tijdschrift, het volgende: „Ik heb vrijwillige bijdragen gedaan aan de Democratische Partij en haar kandidaat, maar verklaar voorts dat ik geen belangenconflict heb.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden