Amerikaans verzoek aan KLM niet teruggevonden

(Novum) - Het verzoek van de Verenigde Staten aan Nederland en luchtvaartmaatschappij KLM om na de Tweede Wereldoorlog alert te zijn op vluchtende nazi's, is niet teruggevonden in de archieven van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat antwoord minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) op vragen van VVD-Kamerlid Hans van Baalen.

Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx zei begin deze maand mei in de actualiteitenrubriek Netwerk dat KLM na de Tweede Wereldoorlog nazi's heeft geholpen met hun vlucht naar Zuid-Amerika. Uit brieven in de Amerikaanse National Archives zou blijken dat KLM in 1946 gewaarschuwd werd voor vluchtende nationaalsocialisten. De KLM zou hierop niet gereageerd hebben.

Verhagen laat weten dat deze documenten niet zijn teruggevonden in het archief van zijn ministerie. Ook een eventuele reactie van de Nederlandse overheid is niet gevonden.

Vluchtende nazi's probeerden Argentinië en Uruguay te bereiken via het neutrale Zwitserland. Een KLM-vertegenwoordiger zou er bij de Zwitserse vreemdelingenpolitie op hebben aangedrongen Duitsers met een reisverbod toch naar Argentinië te laten reizen.

De luchtvaartmaatschappij onderzoekt nu zelf of ze in het verleden nazi's heeft geholpen met hun vlucht, zegt een woordvoerder van KLM. Dat eigen onderzoek loopt sinds de uitzending van Netwerk. "En het archief is open voor iedereen die wil onderzoeken of het bedrijf een fout verleden heeft." De VVD en het Centrum Informatie en Documentatie Israël willen dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie hiernaar onderzoek doet.

KLM zegt al een snel onderzoek te hebben gedaan toen Netwerk de maatschappij vóór de uitzending om opheldering vroeg. Uit dat onderzoek zijn volgens KLM geen aanwijzingen gevonden voor betrokkenheid bij de vlucht van nazi's. "Sinds de uitzending doet onze archivaris een uitgebreider onderzoek. We bekijken nu of hij versterking krijgt. We willen zelf ook weten wat wel en wat niet gebeurd is."

Hoe lang het onderzoek van de archivaris nog gaat duren, is niet bekend. "In ieder geval maanden", zegt de woordvoerder. "Maar zodra we iets bijzonders ontdekken, laten we het weten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden