Amerikaans macrocijfer zet beurzen lager

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese effectenbeurzen bleven woensdagmiddag somber na de publicatie van tegenvallende macrocijfers. De negatieve stemming op Wall Street was ook geen stimulans voor de aandelenhandel.

De orderontvangst voor duurzame goederen in de maand januari daalde in de Verenigde Staten meer dan verwacht. De daling bedroeg 5,3 procent, de sterkste daling in vijf maanden tijd. Ook de verkoop van nieuwe woningen viel tegen. Vorige maand is die verkoop naar het laagste niveau in bijna dertien jaar gedaald.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam begon de handelsdag positief, maar zakte daarna weg. Na de negatieve opening van Wall Street stond de hoofdgraadmeter 1,1 procent lager op 459,17 punten. De MidKap, de index voor middelgrote fondsen, noteerde vrijwel onveranderd op 636,17 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,8 tot 0,9 procent achteruit.

Olieprijs

De hoge olieprijs en de verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro hadden een negatieve invloed op de stemming. Daar kwam nog bij dat de markt tegenvallende resultaten van de Britse hypotheekverstrekker HBOS te verwerken kreeg. In de middag zorgde een hoger dan verwacht verlies van de Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae voor een extra domper.

De financiële sector was dan ook niet in trek op de beurzen in Europa. Het aandeel HBOS kelderde op de beurs in Londen met 8,1 procent. Old Mutual kreeg daar ook een fikse tik, hoewel deze Britse verzekeraar beter dan verwachte resultaten presenteerde. Er ging 4,1 procent van de koers af.

ING

Op de beurs in Amsterdam kregen de financiële waarden flinke klappen na het herstel van de afgelopen dagen. ING moest een verlies van 3 procent incasseren. Fortis en Aegon leverden respectievelijk 1,8 en 2 procent in.

Het uitgeefconcern Wolters Kluwer was de grote verliezer op het Damrak, nadat de onderneming tegenvallende vooruitzichten bekend had gemaakt. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet, waarmee het onderaan de AEX-index stond.

Ahold

Het supermarktconcern Ahold was in de AEX was met een winst van 2,3 procent de meest opvallende uitschieter in positieve zin. Het aandeel profiteerde van een koopadvies van de Amerikaanse bank Merrill Lynch.

In de MidKap maakte voedingsmiddelenconcern CSM een koerssprong van 10,4 procent, nadat het concern een gunstig jaarrapport had gepubliceerd. Een aantal zakenbanken stelde naar aanleiding hiervan de beleggingsadviezen naar boven bij.

Spyker

Op de lokale markt schoot de maker van sportwagens Spyker met 24,3 procent omhoog. Volgens bestuursvoorzitter Victor Muller verwacht het bedrijf op zeer korte termijn de naam van de nieuwe financieel directeur bekend te kunnen maken.

De dollar zakte woensdag verder weg ten opzichte van de euro. De euro noteerde 1,5095 dollar tegen 1,4880 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De euro is al enige tijd bezig met een opmars. De dollar daalt in waarde ten opzichte van de Europese munteenheid door zorgen over de afkoelende Amerikaanse economie en de lagere rentestanden in de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden