Amerikaans gezin verliest tweede zoon in Irak

(Novum/AP) - Een Californisch gezin verloor deze week zijn tweede zoon in Irak, toen een Amerikaanse Black Hawk legerhelikopter woensdag met veertien inzittenden neerstortte. Een derde zoon is nog in Irak, maar zal weldra terugkeren, zei een politiewoordvoerder die namens de familie sprak.

De familie van de 21-jarige soldaat Nathan Hubbard neemt het verlies 'zwaar, zeer zwaar' op, zei de politie. De vader van de jongen, Jeff Hubbard, is een gepensioneerde politieagent die er dertig jaar trouwe dienst op heeft zitten. Nathans oudere broer Jared, een marinier, sneuvelde in 2004 toen een bermbom explodeerde in de binnenstad van Ramadi. Een derde broer, Jason, keert binnenkort terug uit Irak om zijn familie bij te staan.

De helikopter stortte woensdag neer tijdens een nachtelijke missie in de noordelijke provincie Tamim, die de oliestad Kirkuk omgeeft. De crash, die geen van de inzittenden overleefde, is bijna zeker te wijten aan een mechanisch mankement, en niet aan vijandig vuur, zei een legerwoordvoerder.

Nathan en Jason meldden zich in 2005 gezamenlijk aan voor het leger, niet lang na de dood van hun broer. Keith Butterfield, die de Hubbards goed leerde kennen nadat ook zijn zoon in Irak sneuvelde, zei dat de ouders wel bezorgd waren om hun jongens, maar tegelijkertijd trots omdat ze zo graag gingen om de naam van hun gestorven broer hoog te houden. Hun moeder Peggy zei in 2005 in een interview dat ze veronderstelde dat een van de redenen voor Jason om zich aan te melden, was om Nathan te beschermen nadat hij er voor Jared niet had kunnen zijn. De zoons zeiden in dat interview dat ze de dood in het strijdperk niet vreesden. "Er gaan mensen gewond raken en er gaan mensen sneuvelen", zei Nathan destijds. "Dat is een waarheid die je moet accepteren, en waar je niet te lang bij moet stilstaan."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden