Amerikaans dorpje verandert in een blanke kolonie vol neonazi's

MICHAEL RAMAKER

Over wel heel ongewoon bezoek gesproken: een piepklein dorpje in de Amerikaanse staat Noord-Dakota werd dit weekeinde niet aangedaan door een buslading toeristen, maar door bussen vol met neonazi's.

Het dorpje Leith, waar 24 mensen wonen, zou volgens de Amerikaanse nationaal-socialistenbeweging de ideale plek zijn om een eigen kolonie te stichten waar blanken 'vredig bij elkaar kunnen leven'. "We moeten toch ergens beginnen", aldus Jeff Schoep, de leider van de beweging.

Schoep zegt dat het bezoek 'een goed bedoeld gebaar is'. Maar de 350 neonazi's doen er weinig aan werkelijke reden van hun bezoek te verhullen: ze willen het dorp overnemen. De bewoners laten dit niet zomaar gebeuren en wachtten de groep op met protestbordjes.

Ook kwamen er honderden mensen uit de omgeving op de demonstratie af. "Het werd een paar keer spannend", zegt Steve Bay, sheriff van het district waar Leith toe behoort telefonisch. "Maar voor de rest ging het zoals je dat verwacht: de ene kant schreeuwde wat, dan riep de andere kant weer wat terug."

De rechts-extremisten zijn gekomen op verzoek van Craig Cobb, de enige neonazi van het dorp. Hij is er een jaar geleden komen wonen en kocht vervolgens oude en verlaten huizen op.

Recht tegenover Cobb woont Bobby Harper, de enige Afro-Amerikaan in Leith. Tot voor kort kon hij het racisme van Cobb tolereren, maar nu die nog meer blanke seperatisten naar het dorp haalt, is voor hem de maat vol: "Cobb weet dat de mensen die hij uitgenodigd heeft zeer haatdragend zijn. Zijn mensen hebben een hekel aan mij vanwege mijn huidskleur, zo hoort het niet", aldus Harper tegen zender NPR.

Voorlopig is Leith nog niet van zijn neonazi's af. "Ze zijn net het gemeentehuis uitgelopen, waar ze koopaktes voor de grond hebben ondertekend", zegt sheriff Bay vanuit het naburige plaatsje Scranton. Bay is zelf ook niet blij met de nieuwe buren, "maar zolang ze de wet niet overtreden, kan ik er niets aan doen. Maar ik denk dat de burgers van Leith het hier niet bij laten. De demonstratie mag voorbij zijn; voorlopig moet ik alert blijven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden