Ziektekosten

Amerikaans Congres neemt eerste stap in ontmanteling Obamacare

Paul Ryan, 'speaker' van het Huis van Afgevaardigden. Beeld AFP
Paul Ryan, 'speaker' van het Huis van Afgevaardigden.Beeld AFP

Na de Senaat gisteren heeft ook het Huis van Afgevaardigden in Amerika ingestemd met een volgende stap om Obamacare te ontmantelen, het ziektekostenstelsel van Obama. Een stemming vandaag viel, niet onverwacht, uit in het voordeel van de Republikeinen: 227-198.

Redactie

In beide kamers van het Congres hebben de Republikeinen nu ingestemd met de oprichting van een aantal commissies die wetgeving moeten maken waardoor Obamacare kan worden vervangen. Dat moet volgens aankomend president Donald Trump zo snel mogelijk gebeuren. Hij twitterde vandaag nog dat de zorgwet 'snel geschiedenis' is.

Het meest waarschijnlijk is dat de Republikeinen zullen proberen de financiële steun van de overheid aan het stelsel te stoppen. Hierdoor moet Obamacare, officieel de Affordable Care Act (wet op betaalbare zorg) geheten, afsterven. Er ligt nog geen alternatief voor de wet, waar nu twintig miljoen voorheen onverzekerde Amerikanen gebruik van maken. Dat kan nog een heikel punt worden voor Trump. Een deel van de Republikeinen reageert nog terughoudend, en wil dat er eerst een nieuw plan op tafel komt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden