Amerikaans bijklussen
Francine Giskes, Tweede-Kamerlid voor D66, legt in een indrukwekkend interview in Elsevier uit waarom ze na tien jaar haar kamerlidmaatschap neerlegt. De moord op haar 18-jarige dochter Maite, in november vorig jaar, drukt te zwaar. ,,Het voelt alsof mijn hersens zijn gekneusd, ik ben niet meer maximaal beschikbaar, ik heb enge, pijnlijke plekken in mijn hoofd.'' Giskes vertelt nog steeds gedreven over haar politieke werk. Maar op de achtergrond dreunt onophoudelijk de echo van de onopgeloste dood van haar middelste dochter. Giskes vond haar 's ochtends levenloos in bed, haar lichaam vertoonde sporen van geweld. Later bleek het meisje drugs te hebben gebruikt, terwijl ze daar altijd een uitgesproken tegenstander van was. Voor Giskes is het raadsel nog steeds te groot om te bevatten. Aanknopingspunten voor de moord zijn er niet. Geen getuigen, geen antwoorden, niets.
Ook beschrijft Elsevier 'het andere Turkije'. Aan het einde van dit jaar moet duidelijk zijn of het land kan toetreden tot de Europese Unie. De tegenstellingen in Turkije zijn groot: van Anatolische boeren, die, schrijft de Turkse pers, 'hier ook niet zouden kunnen integreren' tot handelsdynastieën die bij de 500 rijkste ter wereld behoren. En wie wist dat in Turkije prostitutie legaal is? Niks onbenullig Oost-Europees boerenstaatje, maar een power house met spierballen.
Vrij Nederland doet er nog een schepje bovenop met een reportage vanuit 'Nationale Vakantiebestemming numero één' Turkije. Ongeveer een miljoen Nederlanders brengt er dit jaar zijn vakantie door. Bijvoorbeeld in all inclusive Club Paradiso in Alanya. De wekker om zeven uur voor een plek bij het zwembad, live entertainment in het Duits en -hilariteit alom- huiswijn van het merk Kutman. ,,De Turken zijn hier heel anders dan in Nederland''.
In ons land wonen 160000 vaders die hun kinderen niet meer mogen zien, omdat de moeder daartoe heeft besloten, schrijft VN. In het artikel blijken het vooral de ingeschakelde instanties te zijn die afzien van een omgangsregeling: de rechter, de kinderbescherming. Jammer dat VN dáár niet navraagt waarom vaders zo worden achtergesteld als de geïnterviewden zeggen. 'In het belang van het kind' sneren de vaders. Wat bedoelen de rechters daar dan mee?
HP/De Tijd krijgt nog geen genoeg van schnabbelende collega's. 'Bijkluskoning' Victor Deconinck reageert: ,,Afgelopen donderdag was ik bij 'Nova' en dan hoor je achteraf van Clairy Polak dat zij ook weleens wat workshops heeft gedaan. Dan denk ik: had dat even op tafel gelegd tijdens de uitzending.''
Volgens De Groene Amsterdammer staat Nederland overigens niet alleen in het gemopper op de media. In Amerika is inmiddels een beweging ontstaan die werkt aan een revival van goede journalistiek. Inclusief alle democratische plichten: het laten afleggen van verantwoording door de machthebbers, het informeren van de burgers, het fungeren als spreekbuis voor uiteenlopende meningen en het streven naar inzicht in een complexe wereld. Hoe 'schnabbelen' in Amerika heet, schrijft De Groene niet.