Amerikaan valt uit naar hoge rente in Europa

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Alan Blinder, de pas door president Clinton benoemde tweede man van de Amerikaanse centrale bank Fed, heeft een felle aanval gelanceerd op het beleid van de centrale banken in Europa.

Tijdens een conferentie in Jackson Hole, in de staat Wyoming in het noordwesten van de VS, stelde Blinder dat de Europese monetaire autoriteiten de rente zouden moeten verlagen om de werkloosheid te verminderen.

Dit meldde gisteren de Britse krant Financial Times. “Het is de taak van een centrale bank om de werkloosheid tot een natuurlijk niveau terug te dringen, maar niet verder. Gemeten aan dat criterium zijn de VS volgens mij bijzonder dicht bij hun doel, en is de Europese Unie van haar doelstelling heel ver verwijderd”, zo wordt de Amerikaanse topman geciteerd.

Geen bijdrage

De president van de Duitse Bundesbank, Hans Tietmeyer, wees de Amerikaanse kritiek tijdens de bijeenkomst onmiddellijk met kracht van de hand. “Ik beschouw de werkloosheid in het westen van Duitsland grotendeels als een structureel probleem. Van monetair beleid kan geen actieve en directe bijdrage worden verwacht aan een blijvende verlaging van het aantal werklozen.” De Nederlandsche Bank zegt tijdens de conferentie in Wyoming niet vertegenwoordigd te zijn geweest.

Met zijn uithaal naar het in Europa heersende beleid lijkt Blinder verder te gaan dan zijn baas, Alan Greenspan, voorzitter van de Fed. Recent gaf deze nog te kennen bij het monetaire beleid tevens oog te hebben voor het risico van financiële instabiliteit. Traditioneel legt het stelsel van Amerikaanse centrale banken echter veel nadruk op het stimuleren van economische groei, waarvoor een lage rente dienstig is.

Inflatie

De centrale bank in Duitsland stelt zich daarentegen voornamelijk tot doel het gevaar van inflatie en een te snelle groei van de geldhoeveelheid terug te dringen. Telkens wanneer dit nodig wordt geacht, zet de Bundesbank daarvoor het wapen van renteverhoging in.

Voor de andere centrale banken in continentaal Europa, waaronder die in Nederland, speelt bovendien zorg voor wisselkoersstabiliteit, met name ten opzichte van de Duitse mark. En ook aan die doelstelling wordt het rentetarief hier vaak ondergeschikt gemaakt, terwijl de VS zich met hun grote nationale economie om de koers van de dollar nauwelijks druk hoeven te maken.

Intussen wordt er in Europa druk gespeculeerd over de vraag hoe de rente zich hier verder zal ontwikkelen. Het Economisch bureau van ING Bank stelde gisteren te verwachten dat de Bundesbank nog tot eind dit jaar begin volgend jaar zal wachten met een discontoverlaging van een half punt tot 4 procent. Weliswaar is te verwachten dat de inflatie in Duitsland tot onder de 2 procent zal zakken, maar hoe het met de groei van de geldhoeveelheid gaat, is volgens de ING-economen minder duidelijk.

“Begin dit jaar heeft de Bundesbank de rente enkele keren verlaagd ondanks een forse geldgroei. Daarmee heeft de Bundesbank veel geloofwaardigheid verspeeld. Dat zullen de Duitse monetaire autoriteiten nu willen vermijden”, aldus ING Bank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden