Amerikaan Kim president Wereldbank

Topbaan niet naar ontwikkelingsland Medicus eerder in opspraak om kritiek op neoliberalisme

De Koreaans-Amerikaanse medicus Jim Yong Kim wordt de twaalfde president van de Wereldbank, 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking. De raad van bestuur koos gisteren, in lijn met een 68 jaar oude traditie, voor de Amerikaanse kandidaat. De 52-jarige Kim volgt op 1 juli Robert Zoellick op voor een termijn van vijf jaar.

De Amerikaanse president Barack Obama had Kim vorige maand verrassend naar voren geschoven voor de topfunctie, want voor het eerst nomineerde Washington iemand die niet uit de politieke, financiële of juridische wereld kwam. De in Zuid-Korea geboren Kim was directeur van de hiv/aids-afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie en staat nu aan het hoofd van de particuliere universiteit Dartmouth College in New Hampshire.

De Wereldbank betrekt zijn geld van de 187 lidstaten en van investeerders en verstrekt aantrekkelijke leningen aan ontwikkelingslanden. De president is altijd een Amerikaan geweest, volgens een oud gentleman's agreement met Europa, dat altijd de baas van het Internationaal Monetair Fonds levert. Beide instituten werden tegelijk opgericht tijdens de conferentie van Bretton Woods in 1944.

Toch ondernamen ontwikkelingslanden dit keer een serieuze poging om die ongeschreven wet aan te vechten, met de kandidatuur van de Nigeriaanse minister van financiën Ngozi Okonjo-Iweala. De Braziliaanse kandidaat Jose Antonio Ocampo trok zich op het laatste moment terug, maar de boodschap was duidelijk: volgens de opkomende economieën is het tijd dat Washington zich iets aantrekt van de veranderende verhoudingen in de wereld.

Kim was gisteren, op het moment dat hij werd aangewezen als Zoellicks opvolger, in de Peruaanse hoofdstad Lima. Dat was zijn laatste tussenstop op een reis door een aantal ontwikkelingslanden waarmee hij zijn kandidatuur kracht probeerde bij te zetten. Die reis bracht hem kriskras door Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Vorige week werd Kim, net als Okonjo Iweala en Ocampo, aan de tand gevoeld door de raad van bestuur van de Wereldbank. Hij zei toen dat hij in zijn carrière altijd heeft gestreefd naar hervormingen en dat hij dat bij de Wereldbank zal blijven doen.

Eind vorige maand kwam Kim even in opspraak, vanwege een publicatie uit 2000. Daarin toont hij zich kritisch over het neoliberalisme en de negatieve gevolgen van economische groei voor de allerarmsten op deze wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden