Amerikaan Huizenga viert koningday

Congreslid leidt koning Willem-Alexander rond op Capitol Hill

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Hij was 13 jaar toen hij in 1982 opgewonden foto's maakte van het bezoek van koningin Beatrix aan het plaatsje Zeeland in Michigan. 33 jaar later leidde congreslid Bill Huizenga koning Willem-Alexander rond op Capitol Hill in Washington. "Ik voelde me een Nederlander", zei Huizenga gisteren na afloop van de ontmoeting.

Op de eerste dag van het officiële bezoek aan de Verenigde Staten werden de koning en koningin voorgesteld aan de leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Ook maakten zij kennis met de zogeheten leden van de Dutch Caucus, parlementariërs met een Nederlandse achtergrond.

Daar is Bill Huizenga er een van. Hij is namens de Republikeinen de voorzitter van die club en hij had de 'ongelofelijke eer' om de koning en koningin te mogen escorteren in Capitol Hill. Een van de eerste dingen die hij deed, was het laten zien van een foto waarop zijn vader en moeder samen met Beatrix te zien zijn.

"Mijn vader was in 1982 locoburgemeester van Zeeland en hij was nauw betrokken bij het bezoek", zegt Huizenga. "Ik weet nog dat heel Zeeland op zijn kop stond. De koningin kreeg een sleutel van de stad en er was feest. Er is een plaquette in de binnenstad die aan die dag herinnert."

Het waren zijn groot-groot-ouders die uit Nederland emigreerden en zich in 1847 in Michigan vestigden. De familie van zijn vrouw - haar meisjesnaam is Kiesma - komt, misschien niet toevallig, ook uit Nederland. Vlak na de Tweede Wereldoorlog emigreerden haar ouders uit Franeker naar Canada. Zelf viert hij sinds twee jaar 'koningday'. "In Holland hebben we die dag een fietswedstrijd ter ere van de koning. Wat ik nooit oversla is het Tulip Festival dat altijd begin mei is."

Het lidmaatschap van de Dutch Caucus is belangrijk voor Huizenga. Hij is congreslid voor het tweede district in Michigan met plaatsen als Zeeland, Groningen, Drenthe en Holland. "Zo'n 12 procent van de inwoners uit mijn district hebben een Hollandse achtergrond. Dat is de hoogste concentratie van het land. Mijn voorganger was Pete Hoekstra en voor hem waren er anderen met Nederlandse namen."

De leden van de Dutch Caucus willen dat er meer aandacht komt voor de Nederlandse geschiedenis van de Verenigde Staten. Samen met de ambassade zijn ze de drijvende krachten achter Holland on the Hill, dat bijvoorbeeld de Heineken Lecture en de Anne Frank Award organiseren. "We willen Nederland op de kaart zetten."

Huizenga was maandag ook in het stadion voor de honkbalwedstrijd tussen de Washington Nationals en Toronto Blue Jays. Na de derde inning zouden Willem-Alexander en Máxima enkele veteranen bedanken voor hun inzet bij de bevrijding van Nederland. Er was een 'oranjevak' gereserveerd voor Nederlanders. De stad werd echter getroffen door een tropische storm die de wedstrijd onmogelijk maakte.

Gisteren reisden de koning en koningin op de tweede dag af naar Grand Rapids, voor een deel het district van Huizenga. Zij gaan daar onder meer op zoek naar Amerikanen van Nederlandse afkomst. Huizenga: "Mijn vrouw Natalie is daarbij, wat dacht je."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden