Amerikaan geëxecuteerd na 40 jaar in dodencel

Askari Abdullah Muhammad op een ongedateerde foto van de gevangenis in Florida. Beeld ap
Askari Abdullah Muhammad op een ongedateerde foto van de gevangenis in Florida.Beeld ap

In Florida is dinsdagavond een man geëxecuteerd voor de moord op een gevangenisbewaarder in 1980. De 62-jarige man, Askari Abdullah Muhammad, kreeg na bijna 40 jaar cel een dodelijke injectie toegediend in de State Prison in Starke. De zaak tegen hem heeft zich tientallen jaren voortgesleept, met vele beroepen en vonnissen.

redactie

De diverse processen hebben al die jaren veel aandacht gekregen in de VS. Aanvankelijk was de man veroordeeld tot de dood wegens de ontvoering en het doden van een stel uit Miami in 1974. Hij heeft nu echter de doodstraf gekregen voor een latere moord, het doodsteken met een lepel van bewaker Richard Burke.

Vele malen is de zaak opnieuw gedaan en is er beroep aangetekend. Zo is de oorspronkelijke doodstraf in 1987 door een rechter van tafel geveegd, omdat de verdachte in het proces niet was toegestaan om karakter- en achtergrondgetuigen op te roepen.

Het Hooggerechtshof van de VS heeft niet meer willen luisteren naar de laatste claims van Muhammad dat het ongrondwettig zou zijn een gevangene na zoveel jaren in de dodencel nog te executeren.

Muhammad heeft bijna 40 jaar in de gevangenis gezeten, bijna de hele tijd in de dodencel. Hij stak de bewaker neer toen hij naar een douche werd gebracht. Volgens documenten uit het proces was hij boos omdat hem was verteld dat hij enkel bezoekers mocht zien als hij zijn baard af zou scheren.

Moord op werkgever
De eerdere zaak betreft de moord op zijn werkgever, de eigenaar van een fabriek voor papieren tassen, en diens vrouw. Hij dwong de man, onder bedreiging van een geweer, naar huis te rijden, zijn vrouw op te halen en dan naar een bank te rijden om daar 50.000 dollar op te nemen. Toen ze in de bank waren, is de politie gewaarschuwd. Tijdens de vlucht heeft hij de man en de vrouw doodgeschoten. Hij heeft nog geprobeerd de lijken, het wapen en het geld te begraven. Hij is na korte tijd opgepakt.

Muhammad is in de tijd dat hij op de rechtszaak wachtte ook nog een keer ontsnapt, samen met tien andere gevangenen. Dat leidde toen tot een grote klopjacht. Hij belandde na een paar maanden weer achter de tralies. De autoriteiten menen dat de man tijdens die ontsnapping betrokken was bij een gewelddadige en dodelijke overval op een drankzaak. Een winkelbediende kwam daarbij om. Hiervoor is hij overigens nooit aangeklaagd.

De oorspronkelijke naam van de verdachte is Thomas Knight. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij zich bekeerd tot de islam.

Betogers tegen de doodstraf buiten de gevangenis in Starke, waar Muhammad een dodelijke injectie is toegediend. Beeld ap
Betogers tegen de doodstraf buiten de gevangenis in Starke, waar Muhammad een dodelijke injectie is toegediend.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden