Amerika zet zich schrap voor de verwoestingen van 'monster' Florence

Op deze satellietfoto van dinsdagavond is te zien hoe orkaan Florence afstevent op North en South Carolina. Beeld AP

Orkaan Florence bereikt komende nacht of morgenochtend de Amerikaanse westkust. "Dit is een monster", waarschuwt de gouverneur van North Carolina.

“Hij gaat een hele grote worden”, zei president Trump gisteren over orkaan Florence. “Hij is enorm groot en enorm nat.” Florence is volgens Trump geen gewone storm waarvan je in een paar dagen herstelt. “We bereiden ons voor op verwoesting.”

Vlucht alsjeblieft, was ook het dringende advies Roy Cooper, de gouverneur van North Carolina. “De golven en de wind die deze storm brengen, heb je nog nooit meegemaakt. Zelfs als je eerder thuis bleef tijdens stormen - deze is anders. Zet je leven niet op het spel omdat je denkt dat je dit monster wel kan uitzitten.” Meer dan een miljoen mensen werd aangeraden om hun huizen in North en South Carolina en Virginia te verlaten.

Mensen staan in de rij voor een schuilkelder bij een school in Wilmington, North Carolina. Beeld AFP

Florence was vannacht nog duizend kilometer verwijderd van de Amerikaanse oostkust en bewoog die kant op met een snelheid van 28 kilometer per uur. Vandaag beweegt hij tussen de Bermuda- en de Bahama-eilanden, terwijl hij ondertussen sterker wordt door het warme water. Voordat Florence de kust bereikt, zal het daar al flink stormen. Het zeewater zal worden opgestuwd tot golven van mogelijk vier meter hoog. 

Naar verwachting bereikt de orkaan donderdagnacht of vrijdagochtend North of South Carolina. Het is dan waarschijnlijk een orkaan van categorie 4, maar mogelijk zelfs 5, wat betekent dat hij windsnelheden heeft van 253 kilometer per uur of hoger.  De laatste keer dat North Carolina werd getroffen door een orkaan van categorie 4 was in 1954, toen Hazel voor 19 doden zorgde.

Eenmaal aan land neemt de snelheid van Florence af en stort hij 30 tot 60 centimeter regen, die voor catastrofale overstromingen kan zorgen. De storm zal huizen en wegen verwoesten en kan zorgen voor een stroomuitval die dagen of weken duurt, zei Jeff Byard van de federale rampenbestrijdingsdienst FEMA.

Brock Long van rampenbestrijdingsdienst FEMA wijst op een kaart aan wat de verwachte route van orkaan Florence zal zijn. Beeld AFP

Mestopslag

Op Florence’s route liggen ook zes kerncentrales, stortplaatsen voor kolenas en veel varkensboerderijen. Die as kan huizen binnenstromen en het drinkwater vervuilen. De grijze as die overblijft nadat steenkool is verbrand, bevat mogelijk schadelijke hoeveelheden kwik, arseen en lood.

De varkensboerderijen zorgen ook voor een probleem. North Carolina heeft grofweg 2100 varkensboerderijen voor negen miljoen varkens. De urine en mest van de varkens stromen naar grote opslagplaatsen in de open lucht, die miljoenen liters afval kunnen bevatten. Orkaan Floyd zorgde er in 1999 voor dat tientallen van deze opslagplaatsen overstroomden en de inhoud wegstroomde. Om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt, zijn de opslagplaatsen leeg genoeg gepompt om minstens 60 centimeter regen op te kunnen vangen.

De kerncentrales zullen twee uur voordat storm ze bereikt uitgezet worden. De centrales zijn veilig, verzekert het energiebedrijf. "We hebben backups voor backups voor backups."

Lees ook: Amerika zet zich schrap voor orkaan Florence

De Amerikaanse autoriteiten hebben ruim één miljoen mensen aan de oostkust van de Verenigde Staten geadviseerd te vertrekken vanwege de naderende orkaan Florence. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden