Amerika zet atoomakkoord met Iran op losse schroeven

Minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson houdt een speech over Iran en  Noord Korea. Beeld AFP
Minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson houdt een speech over Iran en Noord Korea.Beeld AFP

De Amerikaanse president Trump lijkt een einde te willen maken aan de toenadering tot Iran. Dat land maakt zich namelijk schuldig aan ‘alarmerende provocaties’ met als doel het Midden-Oosten te destabiliseren en de Amerikaanse belangen te ondermijnen, stelde Rex Tillerson, Trump’s minister van buitenlandse zaken, vandaag.

Het nucleair akkoord met Teheran is deel van deze heroverweging. Deze overeenkomst, die vorig jaar werd gesloten onder president Obama, moest Irans kernwapenambities stoppen in ruil voor het afbouwen van handelssancties.

Dit nucleair akkoord deugt niet, volgens Tillerson. De overeenkomst vertraagt hooguit de Iraanse ambities om een kernbom te bouwen, en neemt de dreiging niet helemaal weg, stelt hij. Opmerkelijk genoeg schreef Trump’s minister van buitenlandse zaken eerder aan het Huis van Afgevaardigden dat Iran zich juist netjes houdt aan de bepalingen van het akkoord.

Koerswijziging

Onduidelijk is of, en zo ja, hoe Amerika zijn koers zal wijzigen na deze herijking. Ondanks het nucleair akkoord onderhouden de twee landen nog geen diplomatieke betrekkingen.

Amerika kan ervoor kiezen het akkoord met Iran eenzijdig op te blazen. Zo’n drastische stap betekent wel dat de regering-Trump ook zichzelf treft: Amerikaanse bedrijven profiteren van de handel met Iran. Vliegtuigbouwer Boeing tekende al voor bijna 20 miljard dollar aan contracten na het verlichten van de handelssancties.

De Iraanse minister Javad Zarif stelde op Twitter dat Amerika zich aan zijn eerdere toezeggingen moet houden.

Zarif legt de vinger op de zere plek. Het opzeggen van het atoomakkoord met Iran kan immers tot een verlies aan geloofwaardigheid van Washington leiden. Andere vijandige landen, zoals Noord-Korea, zullen zich wel extra bedenken voor ze een akkoord met Amerika sluiten als zij nu zien dat Washington zich niet aan zijn kant van de overeenkomst houdt.

Heroverweging

Eerder optimisme over verbetering van de betrekkingen met Iran verdween direct als sneeuw voor de zon. Tillerson somde op hoe slecht Iran zich gedraagt. Het land steunt milities in Irak en het ‘brute Assad-regime’ in Syrië, Iran exporteert terrorisme, is een vijand van Israël en valt Amerikaanse oorlogsbodems in de Perzische Golf lastig.

Met die daden bedreigt Iran ‘Amerika, de regio en de wereld’, volgens Tillerson. De eerdere toenadering tot Iran kwam voort uit ‘een falende benadering uit het verleden’, zei de minister.

De heroverweging van de relatie met Iran is daarmee niet alleen een diplomatieke stap, maar vooral een uithaal naar Obama. De vorige president krijgt van Trump vaak de wind van voren, omdat hij te goedgelovig zou zijn geweest ten opzichte van vijandige landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden