'Amerika walgt, Obama moet nu wat doen'

President Obama spreekt tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in Newtown Beeld AFP
President Obama spreekt tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in NewtownBeeld AFP

De dodelijke schietpartij in het Amerikaanse stadje Newtown vrijdag heeft de felle discussie over vrij wapenbezit in het land nieuw leven ingeblazen. "Dit is het moment voor een ommekeer, nu moet het gebeuren", zegt politicoloog Robert Spitzer van de New Yorkse State University. Hij schreef over de Amerikaanse wapenwet het boek 'The politics of Gun Control.'

Maartje van Hoek

Volgens Spitzer is het moment waarop de schietpartij plaatsvond 'triest genoeg eindelijk het goede'. "President Obama is zojuist herkozen en begint in januari aan zijn tweede termijn. In verkiezingstijd durfde hij geen uitspraken over de wapenwet te doen, omdat hij bang was dat hij kiezers zou verliezen."

Spitzer verwijst naar afgelopen zomer, toen in de staat Colorado twaalf mensen door een schutter werden vermoord in een bioscoop. Obama zei daarop dat het 'tijd was voor actie', maar er gebeurde niets. Ook in 2011, toen een lid van het Huis van Afgevaardigden, Gabrielle Giffords, in een winkelcentrum in Arizona in het hoofd werd geschoten (ze overleefde de aanval, maar zes omstanders niet), gaf Obama die boodschap af, maar deed niets.

Kleine kinderen
Het bloedbad in Newtown in de staat Connecticut is de op een na dodelijkste schietpartij in het land; er vielen 27 doden, onder wie twintig kleine kinderen. Ook nu sprak Obama, in tranen tijdens een televisietoespraak, dat er 'betekenisvolle actie' moet volgen. Maar wat hij daarmee bedoelt, is niet duidelijk.

Over een mogelijk besluit van Obama zegt Spitzer: "Hoe gruwelijk ook, het feit dat zoveel kleine kinderen omkwamen, kan politieke besluiten vereenvoudigen. De publieke reactie is er een van walging en afkeer. Dat vergroot de druk op de politiek om eindelijk iets te doen."

Semi-automatische wapens
De VS zijn een land waar wapens vrij eenvoudig zijn te verkrijgen en waar sprake is van grote verdeeldheid als het gaat over legaal wapenbezit. Jerrold Nadler, lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en Democraat, zei dat politici in het Huis onder druk staan van de National Rifle Association, een lobbyclub met een indrukwekkend netwerk. "Politici zijn bang hun verkozen plek te verliezen als ze zich op dit vlak te fel uitspreken." Volgens Nadler moet Obama gaan werken aan een wet die in ieder geval semi-automatische wapens verbiedt. "Om een vogeltje neer te schieten, heb je geen machinegeweer nodig."

"Maar als je door twee man sterk thuis wordt overvallen, heb je niets aan een pistool dat één kogel per keer afvuurt", zei tegenstander John Lott, auteur van het boek 'More guns, less crime' (Meer geweren, minder criminaliteit).

Spitzer denkt niet dat de regering zich de komende weken al buigt over een wetsaanpassing. "In het nieuwe jaar komt een nieuw gekozen Huis van Afgevaardigden voor het eerst bijeen. De Democraten hebben geen meerderheid, maar vanaf 2013 wel meer zetels dan vandaag. Dat gegeven moet Obama benutten. Als hij dat doet, kan het hem lukken de wet te veranderen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden