'Amerika vreest dat er een nieuwe klokkenluider actief is'

De Amerikaanse president Obama kijkt door een verrekijker. Beeld afp
De Amerikaanse president Obama kijkt door een verrekijker.Beeld afp

De Amerikaanse regering houdt er rekening mee dat een nieuwe klokkenluider actief is. Dat meldt CNN op basis van regeringsfunctionarissen. De vrees is ontstaan doordat berichten over documenten van het Amerikaanse Antiterrorisme Centrum opdoken op The Intercept, een website van klokkenluiders.

Het gaat om documenten over de groei van opgeslagen informatie over terrorismeverdachten. De documenten daarover dateren van augustus 2013. Dat is na de vlucht van klokkenluider Edward Snowden naar Rusland. De grootste database van de VS heeft de naam 'Terrorist Identities Datamart Environment' en bevat ongeveer een miljoen namen, bevestigt een anonieme overheidsbron tegenover CNN.

Glenn Greenwald
De website The Intercept, waar de de artikelen over de documenten verschenen, is opgezet door voormalig The Guardian-journalist Glenn Greenwald die ook informatie van Snowden wereldkundig maakte.

Snowden en Greenwald maakten begin 2013 de werkwijze van de Amerikaanse geheime dienst NSA openbaar. Greenwald twitterde een maand geleden al dat het 'op dit moment duidelijk is' dat er sprake is van een tweede klokkenluider die geheime informatie van en over de NSA de wereld in hielp.

Beeld van de klokkenluiderswebsite The Intercept. Beeld The Intercept
Beeld van de klokkenluiderswebsite The Intercept.Beeld The Intercept
Klokkenluider Edward Snowden. Beeld AFP
Klokkenluider Edward Snowden.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden