’Amerika uiterlijk in 2011 uit Irak’

De Amerikaanse strijdkrachten zullen Irak uiterlijk in 2011 verlaten. Dat staat in een concepttekst waarover de Amerikaanse en Iraakse onderhandelaars in principe overeenstemming hebben bereikt. Het plan voorziet ook in een terugtrekking van de Amerikaanse strijdkrachten uit de stedelijke gebieden tegen juni 2009.

Deze ’einddata’ zijn wel afhankelijk van de veiligheidssituatie in Irak. Een gemeenschappelijke commissie kan alsnog besluiten de terugtrekkingsdatum te veranderen. In het akkoord is ook een clausule opgenomen die het mogelijk maakt dat Amerikaanse militairen in Irak blijven om Iraakse strijdkrachten te trainen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice was enkele dagen geleden naar Irak afgereisd voor overleg over het akkoord, dat inmiddels in grote lijnen het fiat zou hebben van haar baas, president George W. Bush. Het Witte Huis sprak gisteren tegen dat het akkoord al helemaal rond was, zoals de Iraakse delegatie eerder op de dag had verklaard. „Er zijn nog enkele punten van discussie”, aldus een zegsman van het Amerikaanse onderhandelingsteam.

Oorspronkelijk was het de bedoeling al voor eind juli een akkoord te sluiten maar het overleg liep vertraging op doordat de Amerikanen vasthielden aan juridische onschendbaarheid voor hun militairen en particuliere beveiligingsfirma’s.

Een van deze bedrijven is Blackwater. Medewerkers van dit omstreden bedrijf hebben de afgelopen jaren tientallen Irakezen doodgeschoten. De FBI stelde in 2007 dat hier vaak geen aanleiding voor was.

Het 27 punten tellende akkoord zou nu voorzien in een compromis, waarbij de Amerikanen immuniteit genieten als zij hun ’overtredingen’ begaan op militaire bases of tijdens een actie. Er bevinden zich momenteel 147.000 Amerikaanse militairen in Irak.

Het akkoord zou een steuntje in de rug kunnen zijn voor de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, voor wie de voorgestelde einddata een aantrekkelijke leidraad kunnen zijn in de debatten over de terugtrekking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden